pondělí 17. února 2020

Napojení znojemské vody do Božic

Božická úpravna se komplet modernizuje,
aby jednou byla schopná přijmout vodu
ze znojemské úpravny...
Jak dnes informoval ředitel znojemské divize Vodárenské akciové společnosti Zdeněk Jaroš v odpoledním vysílání Českého rozhlasu Brno, projekčně se začínají připravovat dvě nové větve ze znojemské úpravny vody, a to ve směru Božice a ve směru Oleksovice.


Znojemská úpravna vody slaví právě 50 let a na oslavu i ukázky provozu byli nedávno pozváni starostové obcí dobrovolného svazku obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko (Vak). "Vloni úpravna vyrobila 2,6 milionů kubíků vody, kterou zásobuje celé Znojmo i s jeho devíti místními částmi a dalších 19 obcí okresu Znojmo," vysvětloval jim ředitel Jaroš. "Úpravna dodává dále vodu do skupinového vodovodu Hodonice a skupinového vodovodu Daníž."
Znojemská úpravna vody byla budována v jiné společenské i ekonomické situaci a je značně předimenzovaná, tudíž stále ještě značně nevyužitá. Proto ty plány na napojení skupinového vodovodu Božice. Dřívější velcí odběratelé - Fruta, Lacrum, Pivovar a Jatka - byli v minulých desetiletích přivedeni ke krachu či vytunelováni, a tak jsou dnes, jak řekl ředitel Jaroš, největšími odběrateli společní vlastníci velkých bytových domů.
Ach jo, ta voda....

                                        (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat