sobota 7. března 2015

Jeden propadlý božický loch k vidění

Všem božickým občanům je důvěrně známé slovo loch. Sice se už dnes moc nepoužívá, spíš je možná znovuobjevujeme, ale víme o něm. Výraz loch pochází z němčiny a znamená díra.
V našich podmínkách nebyl takový problém lochy budovat a nejsme na jižní Moravě jediní, kde lochy už od středověku vznikaly. Možná bychom mohli říct, že lochy jsou takovými předchůdci sklepů vyhloubených v pískovci. uvádí se, že původně sloužily jako skrýše či úkryty v dobách zlých a nebezpečných. A jelikož v nich byla stálá teplota a chladno stávaly se více a více zásobárnami a sklady potravin, které by jinak rychle podléhaly zkáze.
Taková "ulička" lochů se nacházela kdysi např. ve východní části obce - z dnešního pohledu v prostoru za Sigmundovým až za Moravčíkovo. Většina těchto lochů neexistuje, protože se prostě jejich stropy působením eroze propadly. A jeden takový propadlý loch je teď na přelomu letošní mírné zimy a jara k vidění v prostoru vedle bývalého Moravčíkova. Normálně nám pohled na něj uniká, a to nejen proto, že tudy běžně nechodíme, ale i proto, že zaroste trávou a křovinami a nás ani nenapadne, že tam někde jeho pozůstatky jsou.
Původní účel lochů už dávno pominul, dnes je vnímáme jako raritní pozůstatky dávné minulosti naší oblasti. Jednoduše řečeno, ne všude se lochy budovaly a proto by bylo dobré, kdybychom aspoň základní povědomí o těchto podzemních "stavbách" nebo spíše dírách, měli.

                          (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat