středa 18. března 2015

Změny, které se nás dotýkají

Změť dopravních značek na
křižovatce před školou
Bioplynka u Velkého Karlova, obchvat kolem Lechovic, situace u oleksovické křižovatky a soutěž o nejlépe opravenou památku. To jsou namátkou některé titulky dnešních novin. U nás v Božicích se teprve připravuje jarní rozjezd.
Pan Nejezchleb z Karlova je spokojen s novým vlastníkem bioplynky, mírnými optimisty jsou karlovský a hrádecký starosta. A mezi řádky říkají, že teď už to docela šlo, tak hlavně, ať není zase hůř.
Obchvat kolem Lechovic pokračuje terénním archeologickým průzkumem. Tímto tempem bude jeho stavba možná spíš připomínat nekonečný příběh znojemského obchvatu. Božickým řidičům se nelíbí plánovaná křižovatka, kterou se obchvat propojí se stávající silnicí Borotice - Lechovice. Obávají se, že řidiči zde nebudou dodržovat rychlost a že vjezd od Borotic na tuto silnici bude velmi nebezpečný.
V tomto směru jim dopravní policie vzkazuje, že tam umístí les příkazových a zákazových značek s dodatkovými tabulkami, takže se nemusí obávat! Podobné tabulky se sníženou rychlostí budou nově umístěny u tragické oleksovické křižovatky. Tím se výrazně zvýší bezpečnost vozidel odbočujících vlevo i bez další silniční úpravy. Před suchohrdelským viaduktem začali budovat novou silnici pro odbočení k miroslavskému nádraží. Čekal jsou trošku lepší úpravu, ale třeba bude výsledné dílo funkční.
Jižní Morava posílá do soutěže O nejlépe opravenou památku 29 uchazečů, jedna třetina je ze Znojemska, z Božic nic. Nám nejblíže je farní kostel sv. Anny v Jiřicích u Miroslavi. Unikátní byla oprava střechy tohoto kostela. Celá oprava vyšla na 5 milionů Kč. Dále je mezi nominovanými  hřbitovní kaple Khuen-Belassyů v Hrušovanech n.Jev. Mě však zaujal opravený vodní mlýn v Rybníkách a dům na Rooseveltově ulici ve Znojmě.
U nás v Božicích se dělají opravy funkčních budov - WC v 1. patře obecního úřadu, oprava ubytovny v bývalých kancelářích MNV a chystají se opravy místních komunikací. Most v Zámlýní přijde na řadu až v létě a zebry na hlavní křižovatce u školy (před sýpkou) zatím na silnicích pořád nejsou.

              (lan)

2 komentáře:

  1. Po pravdě s těmi přechody je to katastrofa. Člověk to ani tak moc neregistruje pokud ho sám nepotřebuje. Po pravdě mě to taky unikalo do té doby než mi začalo chodit dítě do školy. Nikdy sem si dokonce ani nevšiml v jakém stavu je přechod přímo u školy k hudebce. Ten vyšlapaný trávník s kanálem osazeným níž jak terén snad nemůže být ani vstup na přechod navíc za nepřehlednou zatáčkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že přechody u školy jsou příšerné. Už mockrát mě napadlo, když mířím ráno do školy, že by nebylo marné, kdyby tam stál každé ráno policista a zastavoval auta, ale to je asi utopie. Docela mě ale dojímá, jak někteří rodiče, poté, co bezpečně vysadí své dítko až u školy, pak nasadí rychlost a přefrčí přes přechod, kde čeká plno jiných malých dětí, aniž by jim zastavili a pustili je. Samozřejmě, že to jsou výjimky, ale jsou. H. Koledová

      Vymazat