sobota 14. března 2015

Patří do Božic ochtlík nebo decovka?

Současná koštovačka
Tento týden jsem v televizi zachytil část pořadu o víně, v němž náš špičkový znalec vína prof. Kraus vyprávěl o historii některých odrůd a taky o historii skleniček na víno. A taky se zmínil o tom, že jsou v naší zemi místa, kde má svoje opodstatnění osminka na víno, neboli ochtlík.
A tak jsem si vzpomněl na to, že jsem zde před necelým rokem představil originál skleničku na víno z dávno již zaniklého Bradova hostince v Českých Křídlovicích. Budova Bradova hostince vzala za své při leteckém bombardování Božic a Křídlovic na konci druhé světové války, takže to zanedlouho bude už 70 let. To už zde ale Bradovi dávno nepůsobili. Pravděpodobně měli podobné zážitky z podnikání v Českých Křídlovicích za Rakouska-Uherska jako český farář Jan Východský a raději se přesunuli do Znojma, kde jejich potomci dodnes žijí. A křídlovický ochtlík mají mezi vzácnými památkami na své předky.
V současné době se podle prof. Krause preferují skleničky ve tvaru tulipánu a na nožce. To přesně splňují ty, které se už řadu let používají na Božickém koštu místo dříve nabízených decovek.
Letos už se to nestihne, ale pro další ročníky božické ochutnávky by možná bylo zajímavé vyznačit na tu naši skleničku "osminku", ať pijeme vínko stylově z ochtlíku.

                                                                                  (lan)
Křídlovický ochtlík

Nedávná božická koštovačka

Žádné komentáře:

Okomentovat