sobota 13. června 2015

Fotbal: Byly to nervy, ale jsme v okrese! (video+foto)

Potřetí v historii a podruhé v novodobé historii klubu získali fotbalisté Božic právo postupu do okresního přeboru. Že to v posledních zápasech byla i hra na nervy (hráčů, funkcionářů i nás fanoušků), dokázalo dnešní utkání mírou více než vrchovatou.
Těsně před výkopem, který byl kvůli oslavám stanoven již na 14 hodin, se všechno v Božicích klepalo!!! Ne, nebylo to žádné zemětřesení, to jenom velká míra odpovědnosti spojená s obavami "co kdyby ..." a notná dávka nervozity!
TJ Sokol Božice - TJ Start Vlasatice 5:3 (1:3)
Postup jsme na jaře měli zcela jasně ve svých rukách, dlouho to taky vypadalo hodně dobře, nešťastně ztracené vítězství ve vzájemném souboji s Olbramovicemi však mělo nakonec hlubší dopad na psychiku našich hráčů, než si byl kdokoliv z nás ochoten připustit. A tak jsme to dopádlovali až k dnešnímu utkání. Původně jsme si my i hosté mysleli, že už to bude jenom rozlučkový zápas se sezonou, bohužel muselo se hrát o důležité body a s námi to v první půlce vypadalo bledě ...
Podrobněji o utkání napíšu zítra, teď odcházím na Kameloty ...
 Branky:
12´ - Matuška 0:1
27´- Honza Kudlička 1:1
44´- Houšť  1:2
45´ - Trčka 1:3
55´- Lopík 2:3
70´- Lopík 3:3
74´- Honza Kudlička 4:3
82´- Honza Szabó 5:3

Hosté dohrávali o devíti hráčích, vyloučen gólman v 19´ a po druhé ŽK další hráč v 37´.

Božické oslavy byly na sobotu 13.6.2015 naplánovány dlouho dopředu, a to v souvislosti s 60. výročím organizovaného fotbalu v Božicích. O nich už byla a bude zmínka v řadě jiných příspěvků. Že se tyto oslavy spojí s infarktovým soubojem o vítězství v III. třídě sk. B ročníku 2014/2015, netušil na začátku soutěže asi ani ten největší optimista. Já k optimistům patřil a zvláště, když naše řady v průběhu podzimu posílil Lopík!

Psát o našem posledním utkání nebude až taková sláva ... K úspěchu nám stačila remíza, a tak bychom brali i stav 0:0 na konci přepjatého zápasu. Tropické vedro v v první třetině zápasu doprovázené rozzářeným sluncem i těžkým vzduchem, to vše nám situaci komplikovalo.
Začali jsme zostra a hned v 1´ kopal Rambo docela dobře VPK. Bohužel to na řadu minut bylo z naší strany vše ... Až v 7´ jsme se dočkali pěkné střely Lopíka. Do šance se v 8´ dostal i Lovec, byl z toho roh a Evženova hlavička vedle. V 10´ byla Lopíkova střela sražená, ale vzápětí nám pěkně zatrnulo: Míša se štěstím a s tyčkou odvrátil pohromu!!! Jenže právě tento moment ho rozhodil, pochybil asi jako Lukáš Vácha na Islandu, a rtuťovitý výborný útočník Vlasatic Ondřej Matuška už si nenechal nabídnutou příležitost vzít. Ve 12´ jsme zůstali dočista opaření. Na tabuli jsem musel rozsvítit stav 0:1!
Ale naše snaha vyrovnat tady samozřejmě byla: v 15´ byl faulován Honza Sz., po rozehrávce však napálil Roman Šob vysoko nad. V 17´ se těsně za půlkou dostal do sóla Honza Sz. Před ním stál jenom gólman Pagáč a tři bílé tyče! Gólman vyběhl pozdě a zastavil Honzu ve vápně nedovoleně! Následovala červená karta a penalta! Míč si v 19´ postavil náš osvědčený exekutor Rambo. Bohužel náhradní gólman "z lidu" zůstal stát uprostřed svatyně a Rambo to napálil přesně do něho!!! Nabídnutou šanci jsme odmítli a muselo se jet dál. Dvakrát měl příležitost Honza K., jednou Lopík. Byly z toho dva rohy a Lopíkova střela vysoko nad. Naštěstí se přeci jenom podařilo vyrovnat. Běžela 27´, kdy se míč dostal k Honzovi K. ve velkém vápně, ten zvedl hlavu, podíval se, jaká je situace, a poslal míč bez zaváhání do sítě! Naštěstí bylo vyrovnáno 1:1. Vyrovnávací brance předcházel Lopíkův průnik do malého vápna, zákrok na něj zaváněl faulem, ale míč se naštěstí dostal k Honzovi a ten už s ním naložil jaksepatří. Zkušenost a chladná hlava znamenaly náš první úspěch. Vše si prohlédnete na připojeném videu!
Místo, abychom využili početní převahy, dál jsme se v parném dusném odpoledni trápili. Moc a moc jsme chtěli ... Někteří diváci už neudrželi své emoce, všichni jsme byli napnutí jak strunky ... Další šanci jsme zahodili v 30´.  Nezkušený gólman chytil do rukou malou domů ve vápně a byl z toho nepřímý kop. Rozehrál Honza K. Rambovi, ale jeho střela šla těsně vedle tyče! Další důležitý moment se stal v 37´. Vlasatický hráč Skalák (už předtím držitel žluté karty) neudržel nervy na uzdě, poslal nevybíravý vzkaz hlavnímu sudímu a musel taky předčasně pod sprchy!!! Na hře to však moc poznat nebylo. Hosté věděli, že v devíti to do konce zápasu těžko vydrží a tak vrhli vše na brejky, dokud měli ještě nějaké síly. Tato taktika se jim vyplatila, aby zápas zdramatizovali. Už v 38´ se blýskl výborným zákrokem náš gólman Míša a chytil Matuškovu střelu. I my jsme měli díky Evženovi příležitost skórovat ve 42´, ale jeho první hlavičku vytáhl gólman na břevno a druhá šla nad.
A pak hosté udeřili dvakrát, jak blesk z čistého nebe: nejdříve je hráč J. Houšť poslal ve 44´ opět do vedení  1:2 a vzápětí naše rozklepané řady uzemnil gólem do šatny M. Trčka. Za stavu 1:3 přišla přestávka. Jak důrazně promluvil dnes hrající trenér Broňa Juřici hráčům do duše, nevím, ale bylo to nakonec účinné.
Druhou půlku jsme začali výborně Lopíkovým břevnem!!! A škoda, že Broňa J. poslal v 52´ dobrý centr vedle ... Ani pokus Martina Z. v 54´ nebyl úspěšný. Do hry šel první náhradník Broňa Horáček. Chvíli na to důrazný Lopík dobíhal vyražený míč a ten pak poslal do branky, aby snížil na 2:3!
Ale zase jsme si to zbytečně zdramatizovali. V 57´ fauloval Zdeněk před vápnem a byl z toho VPK. Matuškovu podařenou střelu však vytáhl výborný Míša na roh!!! Hodně jsme si oddechli, ani nechci pomyslet, co by s námi v té chvíli udělal dvoubrankový rozdíl. nervozita na našich kopačkách pokračovala a nic se nedařilo. V 65´ opět skvěle zasáhl náš gólman Míša, který vychytal gólovku!!! Tento moment pomohl nám jako mužstvu i Míšovi jako gólmanovi. Od té chvíle už jsme začali věřit ... Do hry přišel další dorostenec Jiří Čada (místo Zdeňka Ch.) a v 70´ pohotový Lopík ze skrumáže před brankou vyrovnal na 3:3.
Pohlednou akci připravil v 79´ Petr Procházka. Svůj průnik zakončil přesným centrem a Honza K. zcela bezpečně poslal náš tým poprvé v utkání do vedení 4:3.
Hosté už tou dobou odpadli, bylo to v devíti přeci jenom vysilují, po vzájemných kontaktech polehávali, aby byl co nejdelší čas k vydechnutí ... Výborný Matuška nám však nedal pokoj a např. v 81´´ poslal lehce tečovaný míč těsně vedle naší brány ... Definitivní pojistku dal Honza Sz. v 82´ a na stavu 5:3 se do konce utkání již nic nezměnilo. Pouze do hry šli další naši dorostenci Honza Kreuzwieser a Robin Šotkovský (místo Lopíka - velké díky a potlesk diváků - a Honzy Sz., též dneska s potleskem, hlavně za pojistku!) a na několik posledních minut i Martin Topolčan místo Prochyho (nebo Evžena? Sám nevím ...).

Vybojovali jsme dnes vítězství, ale všichni cítili, že jsme se hodně nadřeli. Až dost viditelná byla pracovní absence Jary Jandáska a velká, převelká škoda, že se k zápasu nedostavil náš talentovaný útočník Sláva Urban. A nevím, proč dneska chyběl i Kuba Zifčák ... A citelně chyběli i zranění zkušení hráči David Švejdík a Michal Topolčan.

Za bojovnost a nasazení po celou sezónu jsme si vítězství v trojce zcela určitě zasloužili, stejně tak všichni víme, že pro okres musíme náš tým o nějaké hráče posílit. Hráčům patří velký dík za celou sezónu a až na závěrečné nervy nám připravili po deset měsíců krásné fotbalové zážitky. Vedení týmu pak přejeme šťastnou ruku a jasnou mysl při výběru nezbytných posil. Určitě chceme hrát v okrese důstojnou roli, navíc musíme počítat s tím, že okresní přebor bude v nové sezoně nabytý silnými celky. Jaroslavice a Bohutice se s okresem loučí, ohrožený je i třetí tým odspodu, to bude moudřejší po nedělních zápasech. Jak všichni víme, zázraky se dějí nejen o Vánocích ...

Naše sestava: Michal Hrubý - Zdeněk Chrenovský, Bronislav Juřica, Kuba Rambousek - Roman Šob - Martin Zedníček, Evžen Egner, Honza Kudlička, Petr Procházka - Honza Szabó, Pavel Ležák. Na lavičce: Broněk Horáček, Jiří Čada ml.,  Honza Kreuzwieser, Robin Šotkovský a Martin Topolčan.
Zápas řídil Aleš Richter, na čarách asistenci Kacká a Neužil. Přítomen byl předseda OFS Znojmo Zdeněk Leitner, který po skončení zápasu předal našemu týmu pohár pro vítěze III.B třídy a popřál nám hodně úspěchů v nové sezoně v okresním přeboru. Poté se odebral k sousedům do Hrádku, kde podobný pohár předával domácím za vítězství v III.A třídě. Bude to tak na podzimu nejen střetnutí nováčků, staronových účastníků okresního přeboru, ale i pěkné sousedské derby! Máme se doufám na co těšit.

                    (lan)



























































3 komentáře:

  1. Jsou to borci! Chlapi jen tak dál. ..

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou, moc jim ten úspěch přeju. Za celou sezonu si ho zaslouží :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kluci, ukázali jste, že dokážete být dobrý tým, byly to krásné zápasy, ale tenhle byl opravdu o nervy. V další sezoně nepolevte a ukažte co ve vás je, netrénujte nikde jinde než na fotbalovém hřišti a ono to půjde!! my vám věříme, tak nás nezklamte!! Jste borci, velká gratulace!!

    OdpovědětVymazat