neděle 14. června 2015

Zápas starých gard Božic a Zbrojovky Brno (video+foto)

Nedílnou součástí oslav 60. výročí božického fotbalu se stal i exhibiční zápas starých gard místního TJ Sokol Božice a bývalých reprezentantů (včetně několika mistrů z roku 1978) brněnské Zbrojovky. Trenér Karel Jarůšek přivezl do Božic silný tým, bohužel hráčů bylo jenom dvanáct, nebyl téměř nikdo na střídání a to se podepsalo i na konečném výsledku.
Veteráni TJ Sokol Božice - Stará garda Zbrojovka Brno 6:4 (1:0)
Naše sestava: Karel Heimlich (2.p. Jara Lukáč) - Svaťa Nevěčný, Martin Topolčan ml., Jan Szabó st.,  Luboš Ralenovský, Jiří Himal, Josef Raušer, Petr Horký, Miroslav Drlík, Richard Kročil, Laďa Sedláček, Tonda Komorný, Jiří Pavelčík, Jaroslav Šperka a Petr Juračka. Nastoupit nemohl zraněný Jan Kudlička st. Trenér Miroslav Jandásek.
Stará garda Zbrojovky Brno: Radim Vlasák - Jan Kopenec (mistr ligy 1978), Emil Hamár, Libor Zelníček, Lambert Šmíd, Pavel Šustr (č.9, nejnebezpečnější hráč Zbrojovky), Pavel Černík zvaný Čert, Zdeněk Kašpar, Robin Hájek, Pavel Kobylka, Vojtíšek a Duda. Trenér Karel Jarůšek (mistr ligy 1978). Avízovaný klenot Milan Pacanda opět porušil životosprávu a těsně před odjezdem do Božic se z utkání omluvil.

Celým zápasem hraným na 2x35 minut provázel výborný a pohotový komentátor Valdemar Plch.

Zápas byl sice místy ukázkou tzv. pěší kopané (známé z éry Andreje Kvašňáka), ale o zajímavé fotbalové momenty taky nebyla nouze. Naši první příležitost měl Ríša Kročil, ale jeho střela pouze orazítkovala tyč Vlasákovy branky. Podobně nebezpečnou střelu Slávy Šperky vytáhl v 11´ gólman nad břevno! V 17´ ukázal své střelecké umění nestárnoucí Jan Kopenec při volném přímém kopu na naši branku. A náš brankář Karel Heimlich se blýskl ještě ve 22´.
Do vedení šly nakonec Božice, když se ke střele napřáhl ve 24´ Petr Horký a bylo to 1:0. Božický Čert prověřil Vlasáka ještě jednou ve 33, ten ale jeho střelu vyrazil na roh.
Brzy po zahájení druhé půlky srovnal stav zápasu na 1:1 Pavel Šustr a tentýž hráč byl úspěšný i ve 40´, kdy poslal starou gardu Zbrojovky do vedení 1:2. A když ve 42´ opět proběhl Míra Drlík dobrý centr, byli jsme po zásluze potrestání třetí brankou (1:3). Dal ji ve 43´ Pavel Černík. Míra Drlík nedal ve 44´ gólovku do prázdné branky a my už přestali doufat v přijatelný výsledek. Když pak Zbrojovka přidala v 53´ ještě čtvrtý gól (opět Pavel Šustr), zdálo, že naše dny jsou definitivně sečteny.
Hostům však v těžkých přírodních podmínkách (dusno, nedýchatelno) zjevně docházely síly a toho naši přeci jenom věkově mladší hráči náležitě využili. Nejdříve se konečně trefil Míra Drlík (55´) - snížil na 2:4, potom přidal další gól Tonda Komorný (61´) - 3:4, aby v 66´ vyrovnal na 4:4 Čert a Míra Drlík přidal v 67´ vedoucí branku - 5:4. Zbrojovácí ještě vydolovali zbytek sil, zapnuli na vyšší obrátky, ale ani vyhlášený střelec Pavel Šustr v 68´ nedopravil míč do sítě. Definitivní pojistku našeho vítězství zařídil v 70´ Dufa. Stav 6:4 pro Božice se již nezměnil, i když hlavní sudí Richter nějakou minutku přidal.
O přestávce byli oceněni nejstarší žijící fotbalisté Božic a bývalí funkcionáři. Stanislav Ševeček, Karel Hala a Miroslav Beneš shlédli celý zápas z čestných míst na ochozu krásného sportovního stánku, prohlédli si připravenou výstavu fotografií a zajímavých dokumentů z počátků božického fotbalu. Podobně byli oceněni i nedávní hráči a funkcionáři Bohumil Petr, Miroslav Jandásek, Jak Kudlička st., Ivan Marek, Martin Topolčan st. a Jaroslav Chodil.
Zajímavé utkání hrané ve velice přátelské atmosféře, přilákalo do božických ochozů kolem 250 diváků.

                   Ladislav Nevrkla



























Žádné komentáře:

Okomentovat