sobota 6. června 2015

Po stopách hasičského sboru I.

Už v červnu roku 1945 byl založen z nových českých osídlenců dobrovolný hasičský sbor v Božicích i Českých Křídlovicích. Píše o tom v obecní kronice pan Josef Waas následující informaci.
"Němci měli pro obě obce jeden hasičský sbor a skladiště blíže kláštera. Sbor byl založen na podnět komisaře Aloise Vybírala. Přihlásili se většinou ti, kdož i doma byli činnými členy. Jsou to Jan Župka, Jan Ščuka, Viktor Sedlák, Josef Taraba a jiní. Tito převzali  hasičské skladiště a nářadí. Jako jednotka zúčastnili se Husových oslav 5. července při pálení hranice na kopci u Kolonie."
Ta poslední informace je velice zajímavá a svým způsobem nastavuje zrcadlo i nám v současnosti. 600. výročí upálení Mistra Jana Husa si v obcích asi připomínat nebudeme (nebo že by kulturní komise či Spolek Jiráskova domu něco chystali?). Česká televize odvysílala dosti nepovedený třídílný seriál, který ani zdaleka nedosahuje kvalit Vávrových velkofilmů o husitství z 50. let. A tak jediným, kdo výročí tragické smrti Mistra Jana připomíná otevřeně je prezident Zeman, který nechal už nyní vyvěsit na Pražském hradě husitskou vlajku. Tak se necháme překvapit, co se za měsíc v souvislosti s Husovým výročím ještě objeví. Třeba i u nás. Jen se musím někoho zeptat, na kterém kopci u Kolonie se v roce 1945 pálila vzpomínková hranice. Že by na tom, kde jsme v půlce 90. let s dr. Kovárníkem odkrývali raně středověký rondel?

      Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat