středa 30. prosince 2015

Světlana 77: Nová hypotéza: Antonína Daňka zavraždili američtí agenti

V úterý 29.12.2015 byl v Lidových novinách publikován materiál historika Petra Zídka pod názvem Nová hypotéza: Masaryka (v březnu 1948) zavraždili britští agenti. Mně však na mysli okamžitě vytanula paralela s dosud neobjasněným úmrtím našeho Antonína Daňka 15.5.1949 v Božicích (tenkrát už přes dva měsíce okres Mikulov).


Britská SIS v ní sice nefiguruje, zato se zde setkáváme s americkou CIC. Ve výslechových protokolech se s ní setkáváme v řadě případů, připomněl bych ty, které jsem v tomto momentě měl po ruce.ˇMyslet si o nich můžeme, co chceme. Je úkolem historiků, aby jejich hodnověrnost prozkoumali.

Dne 8.5.1949 asi v 5 hodin ráno zaklepal někdo na okno domu Antonína Švarce v Českých Křídlovicích (dnešní Bubíkovo - Šrámkovo). Švarc vstal, otevřel a uviděl před domem stát Antonína Daňka! Vzal ho domů a tam mu Daněk vyprávěl, že přijel do Československa ještě s jedním mužem, jehož jméno neuváděl. .... Tento muž měl podobně jako Daněk pracovat (v rakouském exilu) pro americkou špionážní službu CIC. Tento muž měl za úkol odstranit jednoho nejmenovaného konfidenta státní bezpečnosti (StB) v Brně.
Jisté je, že Daněk  s neznámým společníkem přešli hranice někde v jižních Čechách. Zatímco neznámý muž odjel poté vlakem do Brna, vydal se Daněk do Znojma. Tam se zastavil u člena Světlany F. Churého. A protože tou dobou (po půlnoci) nejel na Božice žádný vlak, přijel Daněk do Božic na kole vypůjčeném od Churého. Jel původně domů (Daňkovi bydleli v malém bytě ve dvoře dnešního kina Marta), ale manželka ho domů nemohla pustit, protože u ní pobývala návštěva z rodiny, a tak se Daněk vydal ke Švarcovi. Švarc Daňka ukrýval doma celý den a až večer odešel Daněk za svou manželkou do bytu v hostinci (dnes kino Marta). Pak se časové údaje z různých výpovědí rozcházejí. Pravděpodobně další den se kolem 22 hodiny konala v bytě u Švarců schůzka s Churým, Höferem (člen Světlany ze Šumné) a Daňkem. Všichni přítomní přesvědčovali Daňka, aby se nepodílel na údajně plánované likvidaci brněnského agenta StB. Daněk prý s nimi prý nakonec souhlasil a rozhodl se, že v úterý 10.5.1949 v noci odjede na Valašsko, aby splnil další úkoly, kterými byl pověřen. Vrátit se měl tak, aby se v pátek 13.5.1949 sešel v Pohořelicích se svým kolegou-agentem CIC, s níž před 8.5.1949 přešel hranice. Na této pohořelické schůzce se také měli domluvit, aby tento muž přijel z neděle 15.5. na pondělí 16.5. do Znojma k rannímu rychlíku.
V pátek 13.5. kolem 11 hodiny přišel na stanici SNB v Českých Křídlovicích (dnešní Zedníčkovo) za Švarcem řezník Smetana se vzkazem od Daňka. Daněk se totiž v pátek 13.5.1945 kolem 3 hodiny ráno vrátil z Valašska zpět do Božic a odešel do bytu řezníka Smetany, kde se chtěl ukrývat až do svého odjezdu plánovaného na noc z 15. na 16. května. Švarc asi na deset minut zašel ke Smetanům (bývalá masna) za Daňkem. Daněk chtěl, aby Švarc zajistil, aby Churý nebo Höfer zajeli v 18 hodin na schůzku s agentem CIC do Pohořelic. To Švarc odmítl, protože to nešlo stihnout. Ale navrhl, že požádá Kudličku, Paděru nebo někoho jiného z božické Světlany, zda by do Pohořelic nezajeli. Kudličku však nezastihl doma, jelikož byl ve Znojmě. Samotný Švarc měl odpoledne volno a hlídal doma děti, protože jeho manželka jela do Znojma k zubaři. Kolem 18. hodiny přišel za Švarcem Kudlička, aby zjistil, co se děje. Na cestu do Pohořelic však bylo už pozdě. Druhý den, v sobotu 14.5., to sdělil Švarc Daňkovi. Ten byl nespokojený a nervózní, že neví, jak se teď uskuteční jeho návrat do Rakouska. Zpáteční cestu znal pouze druhý muž. Daněk taky Švarcovi sdělil, že se na Valašsku nesešel se členy Světlany, se kterými chtěl mluvit, ale že zařídil, aby ho o situaci informovala spojka. Tato spojka že přijede během noci ze soboty 14.5. na neděli 15.5.1949 za ním do Božic, aby mu sdělila výsledek. Tato spojka - Marie Slezáková - skutečně v sobotu 14.5.1949 večer do Božic přijela.

Jak to bylo dál v Božicích, víme. Psal jsem o tom v mnoha dílech Světlany publikovaných na tomto blogu v minulých letech. Co však nevíme, jsou všechny okolnosti, které souvisejí s tragickou smrtí Antonína Daňka v noci z 15. na 16.5.1949.
Tak jako se mi zdá nesmyslná nová hypotéza o smrti Jana Masaryka v březnu 1948, tak se mi zdá nepravděpodobná účast agentů CIC na smrti Antonína Daňka. Ale kdo ví? Po některých stopách se vydáme v roce 2016.

                        (lan)

2 komentáře:

  1. Plně souhlasím, že uvidíme snad v příštím roce a s určitostí nesouhlasím s účastí agentů CIC. Bohužel člověk, který mi o tomto všem povídal a měl v úmyslu to i sepsat, již dávno není mezi námi a ti, kteří by mohli něco říci, tak raději mlčí. Proč, to je také hodně nepochopitelné. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. nejdříve vyháněli slušný Němce, zabavovali jejich majetky a potom se divili že je pozavírala a mučila stejná česká lůza. Začínáte blbnout Američané neměli zájem o nějakého poblouzněného " bojovníka " jako by Daněk , stejně jako byla hovadina vylepovat plakáty, když bylo dávno rozhodnuto , že ČSR zabere Rus+ komunista.

    OdpovědětVymazat