sobota 5. března 2016

Ekologické Božice. Příklad pro jiné: Mokřady, Ekodvůr, Ukliďme si Božice (akt.7.3.)

Božice můžou být pro mnohé v celém Česku. Jak v kladném, tak záporném slova smyslu. Příkladem takového rozporuplného hodnocení je i otázka ekologie. Krajina kolem Božic je v mnohém unikátní, jedinečná a záleží často na lidském faktoru, jak s ní je nakládáno.


Už několikrát jsem se na tomto blogu věnoval božickým mokřadům. Přestože v horkých létech máme pocit, že tady všechno uschne, nikdy se tak nestalo a nikdy se tak ani nestane. Příroda si sama pomůže nebo jí pomáháme svými zásahy my sami. Chválil jsem nedávno existenci několika uměle vybudovaných mokřadů. Ano, jsou tady a je zbytečné se dneska vracet k miliónovým nákladům na vybudování toho prvního, stále ještě kontroverzního díla. Že je kontroverzní, neznamená, že je špatné. Jenom stále vyvolává řadu otázek. Třeba tu, proč do hektarových ploch tohoto mokřadu nebylo zahrnuto i pole za mysliveckou klubovnou, které každoročně na konci zimy a na začátku jara vypadá tak, jak vidíte na fotografiích!
Při realizaci dalšího ekologického projektu - tentokrát na katastru Českých Křídlovic - Regionálního centra U náhonu u Borotic byla z téměř dvou hektarů vytěžená zemina umístěna v roce 2010 do prostoru bývalé nelegální "černé" skládky komunálních odpadů pod bývalou hláskou. Vytvořená "hora Říp" už je dneska upravená a čeká na svůj další rozvoj. Taky je vidět na fotografiích.
Nejpozitivněji se jeví právě se rozbíhající projekt budování ekologického dvora v areálu bývalé křídlovické kovárny. Kdysi po sametové revoluci to s tímto areálem vypadalo všelijak, určitě si vybavíte třeba prapodivné autovrakoviště. Někdy před deseti lety areál koupila obec. Za kolik už si nepamatuji, ale byl to dobrý kup. Brzy na to vznikla v pravé části Výkupna kovového šrotu a brzy poté dostali od obce bývalou kovárnu a přilehlé garáže božičtí hasiči. V roce 2009 slavnostně otevřeli svoje nové sídlo. Dál pokračují v opravách a rekonstrukcích, tak, aby jim objekt co nejlépe sloužil. Zbývající část dvorního traktu s pozůstatky (nevím vlastně, jestli tam ještě něco je???) katru na pořez dřeva, několika kotci pro potulné psy a skládka velkoobjemového odpadu se letos nebo příští rok promění na oficiální Ekodvůr! Využity zde budou i cihly a další stavební materiál z právě bourané staré tribuny na hřišti. Nepřející hlasy se sice "podivují", proč se na likvidaci tribuny podílí obec, tak tady mají vysvětlení. Obec již instalovala uvnitř areálu novou bránu a plechový plot a s využitím vhodného dotačního titulu celou plochu ekodvora zadláždí, abychom se tam v deštivých a mokrých dnech nebrodili po kolena v bahně. Ekodvůr patří do ranku ekologické likvidace odpadů a jejich třídění a nepochybně přispěje k dalšímu vylepšení životního prostředí v Božicích.
Tam patří i systém likvidace domovního odpadu. Kdo si netroufá koupit plastovou popelnici sám, aby se nespálil jejím nevhodným tvarem, může se domluvit s firmou AVE, která v Božicích odpad 1x za 14 dní vyváží. Popelnice s objemem 120 litrů (to je ta menší, na snímku) vás přijde na 800 Kč.
Na závěr ještě pár slov k velice záslužné a bohulibé činnosti, a tou je úklid našeho okolí. Letos poprvé se spojili dva dříve samostatní organizátoři největších úklidových akcí v České republice a na sobotu 16. dubna vyhlásili velkou úklidovou akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Přihlášeny jsou i Božice. Na božické Kolonce má svou tradici akce Ukliďme si zemi. Měla by být též letos v dubnu. Ke všem těmto aktivitám se určitě brzy vrátíme v samostatných příspěvcích a pozvánkách.

                      (lan)
Přirozený božický mokřad za mysliveckou klubovnou






Současný vstup do areálu dvora staré kovárny ...

... a nově instalované oddělení ekodvora uvnitř areálu



Když ale vidím na obzoru, uprostřed kraje nízkou horu, tu
nemohu se vynadívat a všechno ve mně začne zpívat ...



Nejnovější popelnice od AVE - 120 l






Žádné komentáře:

Okomentovat