pátek 25. března 2016

Velký pátek, nový státní svátek. Trefa do černého! A vyhrkávání!(akt.26.3.)

Dnešní den - Velký pátek - slaví většina z nás poprvé v životě jako nový státní svátek. Z toho, co jsem viděl a slyšel, je jasné, že to je správné rozhodnutí. Tento svátek má na rozdíl od všech ostatních svátků jednu výhodu, kterou má mimochodem i sesterské velikonoční pondělí. Slaví se totiž vždycky v pátek a společně s dalšími dny tak tvoří blok čtyř volných dnů!


Sám jsem dnešní odpoledne využil k návštěvě rodičů a viděl jsem. Až na jedinou výjimku - tři traktory se stroji na polích mezi Boroticemi a Lechovicemi - jsem nikde neviděl nikoho "hýbat se zemí". Provoz na silnicích byl minimální - a to jsem projel tam a zpět 90 km směrem na Moravské Budějovice po státní silnici a přes Znojmo - lidí se po ulicích potulovalo velmi málo a vůbec byl všude takový klid a mír. V 15 hodin se dnes připomíná ukřižování Krista, v podvečer se konala bohoslužba. Průběžně po celý den  projíždějí vesnicemi malí hrkači a nahrazují mlčící zvony, které "odletěly do Říma". "Naše pětice" projela naší ulicí ráno kolem ráno  půl sedmé, pak dvakrát odpoledne (to jsem nebyl doma) a kolem půl sedmé večer. Zvuk měli parádní, protože jsou výborně nástrojově vybavení!

Když tento svátek v roce 1951 komunisté rušili, činili tak v tichosti. Ještě na Velikonoce 1951 byl svátkem a volným dnem, za rok nato - na Velikonoce 1952 - byla na Velký pátek vyhlášena speciální budovatelská pracovní směna, aby se dobře připravili májové slavnosti! O Velkém pátku nepadlo slovo a veřejně neměl nikdo odvahu se ozvat. Po roce 1989 se toto téma několikrát objevilo v návrzích KDU-ČSL, ale Klausovští pragmatici  a komunisti jej vždycky smetli z jednacího stolu. Prý bychom dnem volna strašně moc ztratili ve výrobě! Když se objevil tento návrh na jednání sněmovny vloni, najednou se k němu všichni hlásili a bez problémů jej schválil. Stalo se tak v prosinci 2015. To už byly třeba natištěné kalendáře a školní rok v plném proudu. Proto měli letos školáci vlastně pouze jednodenní velikonoční prázdniny a řada rodičů se mě ptala, jestli to od příštího roku bude jinak? Nevím, necháme to na paní ministryni!

Tak a dnešní den můžeme v klidu uzavřít. V televizi je to jako vždycky - tudíž nic -na PC se podíváme zítra a protože dnešní den je postní, bude nejlepší zalézt do postele a připravit se na další sváteční dny! Hlavně neděle a pro někoho i pondělí budou náročné!

Na Bílou sobotu kluci-hrkači ještě ráno poctivě objeli Božice a pak se vydali do ulic znovu, aby při vyhrkávání dostali za svou píli odměnu. Byla většinou sladká i finanční. V košíčku, který měli s sebou, se vršily sladkosti, i když nás potěšily krásnou velikonoční říkankou, v níž  říkali, "panímámo, dejte vajíčko...!" Kde dneska vzít vajíčko, že?

              (lan)





Žádné komentáře:

Okomentovat