neděle 13. srpna 2017

Jak šel Honza do světa

Od vydání striktního zákazu kouření se do českých a moravských hospod začalo chodit jako do městských kaváren. Návštěva pohostinství už není vnímána tak negativně jako dříve a zvláště v letních měsících sem na zmrzlinu, colu nebo zmrzlinový pohár zavítají i rodiny s dětmi.



Hospoda se stala vhodným místem pro předávání zkušeností, shánění čehokoliv, místem pro ukázky produktů, rozpisů, fotografií a třeba receptů. Kdo pamatuje "staré ladovské časy", kdy se v začouzených špeluňkách "páté cenové skupiny" chlapi zpíjeli do němoty, prohrávali části vybavení domácnosti v kartách, občas se porvali a občas ani netrefili domů, ti musí být dnešní úrovní hostinců velmi mile překvapení. Kromě pravidelných návštěv fotbalových zápasů a nákupů v obchodech (kde je to ale hodně omezené časem) nemáte prakticky žádnou jinou možnost, kde byste se jinak s některými lidmi potkali.
Ve vrcholícím létě vedeme každý pátek v podvečer řeči o naší letošní úrodě a kvalitě ovoce, zeleniny, brambor a tak.  Poměřujeme sladkost i velikost. Měl jsem na křídlovické zahradě slitý strom čačanské lepotice (srbská odrůda středně rané švestky). Byla slaďoučká jak med, ale letos hodně drobná podle zásady: Čím více plodů, tím jsou menší a drobnější. A tak jsem ji taky donesl. Kontroval Jara V., že má na zahradě švestku s obřími plody a že nám ji donese za týden ukázat. A tak se taky stalo. Nádhera. Švestky však ještě nejsou úplně zralé a tak bylo jasné, že se musí nějak kulinářsky upravit. Požádal jsem svou drahou polovičku, jestli by mi z nich něco neudělala a výsledek byl vynikající. Byla tak pohotová a rychlá, že jsem "holé" švestky ani nestačil vyfotit. Až výsledný produkt - a to ještě těsně před koncem! Je třeba dodat, že jsem na konzumaci byl sám, protože zbytek rodiny  dodržuje jakési zásady zdravé výživy. Ale přece není možné, aby se po takových zdravých "Honzovkách" tloustlo! Vždyť tam je víc přírodního materiál než těsta!

                 (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat