neděle 20. srpna 2017

Utajený bunkr? Záhadný betonový sarkofág nedaleko mostu v Zámlýní podruhé

Utajený bunkr u Božic?
Záhadný betonový sarkofág nedaleko mostu v Zámlýní, o kterém jsme si mysleli všelicos - většinou vůbec nic - se nám ze stolu jen tak smést nepodaří. Podle pamětníků měl být vybudován koncem 50. let jako "kryt studny". Myslím, že všichni najednou vnímáme, že je to nesmysl. Zajeďte se podívat k nádraží do Bestu, jak vypadají běžné betonové poklopy (celistvé nebo půlené). To nemá s tímto betonovým monstrem zhola nic společného.


Občas to rozebíráme a nejčastější námitka zní: Co by tady ten betonový kryt hlídal? K nedávno publikovanému mému názoru, že to v určité míře strategické místo je, přidám ještě jeden, který možnost utajeného betonového bunkru ještě více podporuje.
Tak tedy, nejenže by bunkr hlídal "lesní" křižovatku silnice Borotice - Božice - nádraží - Hrádek a silnice od křižovatky přes Zámlýní (s malým mostem přes Jevišovku) k velkému mostu přes Jevišovku (doprava) nebo směr mackovicko-čejkovický kruhák (doleva), ale nezapomínejme, že právě tehdy vznikala v této oblasti radiotechnická rota!!! A to už je panečku jiné kafe!
Psal jsem k tomu před léty:
V roce 1957 bylo na hranicích božického a borotického katastru započato s budováním vojenského letiště a objektů budoucího vojenského útvaru. Než byla pozorovací letecká hláska v Boroticích dána do provozu, konal se na ploše letiště letecký den. Nad plochou létala různá letadla a prováděla akrobatické lety a také pak vyskakovali z letadla 
parašutisté,  kteří na ploše přistávali. To bylo asi v létě 1957. Pro přímé účastníky nezapomenutelný zážitek. Vojenský útvar byl vybaven různými typy radiolokátorů, v druhé polovině 80. let byly součástí posádky i tři bojové vrtulníky. 

Taky vzdálenost Božic (i nainstalovaných radiolokátorů) byla vyhovující (něco přes 10 km) od hranic. Nebylo to už tak přísně střežené hraniční pásmo, ale pohraničí (s příplatky pro některé profese) to ještě v 60. letech bylo.

Dneska se odkrývají dosud utajované skutečnosti, které mohou do pátrání po významu božického betonového monumentu vnést nečekané světlo. Na světlo boží vycházejí informace, že "železnou oponu" chránily tisíce tajných bunkrů. A třeba na západní hranici mezi Aší a Českými Velenicemi postavila armáda v letech 1952 - 1964 asi 2 500 železobetonových úkrytů. Kolem některých měst je zakopáno až třeba padesát různých bunkrů (toto je případ Železné Rudy). Některé z úkrytů si už dneska můžete prohlédnout, většinu znají jenom zasvěcenci a jsou i takové, které na své znovuobjevení stále čekají! Co když je to i případ božického betonového monstra?

                     (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat