čtvrtek 24. srpna 2017

Nad Božicemi létala "Vltava 1966" (akt.26.8.)

Vzpomínali nedávno pamětníci, že někdy v roce 1966 nebo 1967 byli se školou nahoře "Na letišti" v Božicích při nějaké velké vojenské akci, kdy si zde mohli prohlédnout tehdejší leteckou výzbroj naší armády. Konkrétně si vzpomínají na MIG-15, MIG-17 a "Andulu".


Bohužel nemůžeme dát nějak dohromady, co to bylo za akci? Jestli šlo třeba jen o "letecký den" ke Dni armády, nebo zde byla letadla dočasně umístěná a akce pro veřejnost byla takovou akcí propagační, nebo to bylo při nějaké jiné konkrétní příležitosti?
Pamětníci tam byli při hromadné návštěvě v rámci božické školy a tudíž by nějaká zmínka mohla být ve školní kronice. Možná i v obecní kronice, která se v té době ještě psala.
Budeme všichni rádi, pokud si někdo vybavíte, jak to bylo s "migy" a "andulou" kolem roků 1966 - 1967 "Na letišti" v Božicích.

O vrtulnících v 80. letech už si toho pamatujeme trošku víc, protože zde byly umístěny delší dobu a bylo to o téměř 20 let později.

Slovo dalo slovo a dneska už víme, že celá tato událost byla součástí největšího cvičení vojsk Varšavské smlouvy v září roku 1966 nazvaného Vltava. Božické polní letiště tam mělo svou úlohu a proto tady bylo k vidění kolem 18 strojů. Dohady a nejasnosti panují o tom, kolik bylo MIGů-15, kolik MIGů-17 a kolik "Andul". Dohady jsou taky kolem směru startu letadel. Pamětníci - tenkrát vesměs malí školáci - třeba vzpomínají, jak se pod tlakovou vlnou ohýbaly vzrostlé topoly, které tenkrát lemovaly jižní hranici fotbalového hřiště (za bývalou tribunou).
Takže nechávám otevřený prostor pro další vzpomínky.

       (lan)




1 komentář: