úterý 17. října 2017

Dělejte, jak myslíte!

Myslel jsem na fotbal, skočilo mi to na pořádání akcí a skončilo u voleb. Nadcházející víkend je na jednu stranu chudý na místní akce, ale bohatý na sport a politiku.


Podivná volební kampaň končí a komu není lhostejné, kde žije a jak půjde život dál, zkrátka myslí, ten ví, co má dělat.
Možná je to náhoda, ale letošní volební rok tomu chtěl, že se po volbách u našich nejbližších sousedů (Německu a Rakousku) volí taky u nás. Zvláště rakouské volby ukázaly, jak jsme si i po téměř stu letech rozluky blízcí. Není žádným tajemstvím, že značné množství obyvatel Rakouska má české předky a že i v Česku, na jižní Moravě zvlášť, se česko-rakouské kontakty po pádu "železné opony" opět prohlubují a vznikají nové vztahy a vazby.
Říkal už náš největší politik 19. století František Palacký ("Čech rodu moravského"), že "kdyby nebylo Rakousko, museli bychom si je vytvořit." Rakousko totiž vždycky představovalo štít našeho přímého kontaktu s Německem a zdá se, že po rakouských a nadcházejících českých volbách ten štít bude opět fungovat. Po pádu sociálních demokratů v Německu i Rakousku, bude následovat i pád sociálních demokratů v Česku. Jednoduše proto, že není proč sociální demokraty volit. A to říkám při vědomí toho, že oba mojí dědové, kteří poznali nacistické koncentráky, byli sociální demokraté ...
Zato k německé Alternativě pro Německo (třetí v německých volbách) a rakouským lidovcům a Svobodným se přidají jejich čeští partneři z hnutí ANO 2011, SPD T.Okamury a Piráti.  Všude se jedná o protestní strany s podobným programem. A protože podobné strany vládnou už v Maďarsku, Polsku a částečně na Slovensku, rýsuje se po sto letech jasná politická jednota bývalého Rakouska-Uherska. V detailech se samozřejmě liší, ale v principu jsou na tom hodně podobně. Tak na to v pátek a v sobotu taky myslete. Zkrátka: Dělejte (volte), jak myslíte!

                     (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat