pondělí 9. října 2017

Koho budete letos volit? Koho budou volit mladí a koho senioři?

Jestli poznáte zástupce své vyvolené
strany, pak víte, koho volíte ...
Volby v Božicích, to je vždycky velká neznámá. Letos to asi bude ještě větší rozptyl než obvykle, neboť tak naznačují i předvolební průzkumy a internetové diskuze. Místo tradičního pravolevého rozdělení to letos bude spíše záležitost generační.


Šanci na úspěch tak strany větří podle toho, jestli se jim podaří zástupce různých generací dostat k volbám. Co je evidentní, je velká šance dvou protestních stran na vstup do sněmovny. Trošku očekávané je to u SPD T. Okamury a trošku překvapivé u Pirátů. Zatímco Tomio Okamura vysává nespokojené voliče od Babiše, komunistů a hlavně sociálních demokratů, berou Piráti hlasy všem! Nejvíc pak opět Babišovi. To je taky jedna z příčin, proč se Andrej Babiš přestal z předvolebních průzkumů radovat.
Velká nervozita vládne u lidovců a u TOP 09. Obě strany balancují na hraně. Lidovci po vykopnutí Starostů nemají už co nabídnout a Kalouskovi narušili nábor nových voličů již výše zmínění Piráti.
V klidu tak jsou v současné době jenom dvě strany: komunisté a občanští demokraté. Bude zajímavé sledovat konečné výsledky, ale myslím si, že se procenta i mandáty u komunistů a občanských demokratů nebudou moc lišit. Tyto dvě strany mají jednu velkou výhodu oproti ostatním, a to v tom, že mají své jasně profilované voliče. Komunistům dříve utíkali voliči k sociálním demokratům, dneska nemají proč, občanským demokratům už dneska nikdo nikam neutíká. Zklamaní voliči už odešli při minulých volbách (ke Svobodným, k TOPce nebo k Babišovi). Spíše se dnes řada bývalých voličů k ODS vrací.

Reálnou šanci vstoupit do sněmovny má osm stran a dvě další (Zelení a Starostové-STAN) balancují stabilně pod pětiprocentní hranicí a čekají na zázrak. V naší anketě si můžete zkusit porovnat svůj názor s ostatními čtenáři tohoto blogu. A koncem příštího týdne porovnat s celostátními výsledky. To důležité už jsem jednou psal: Běžte volit!

                   (lan)

Výsledky voleb do PS P ČR v roce 2013 v Božicích:

1. ČSSD
2. KSČM
3. ANO 2011
4. T. OKAMURA
5. ODS
6. TOP 09
7. KDU-ČSL
8. ZELENÍ
9. ZEMANOVCI
10. PIRÁTI

Žádné komentáře:

Okomentovat