sobota 7. července 2018

V Božicích opět vlaje vlajka Moravy

Je nám ke cti, že patříme mezi obce, které téměř od počátku iniciativy Vyvěsíme vlajku Moravy (na státní svátek 5.7. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje = dvou slovanských kněží z okolí Soluně, kteří na Velkou Moravu přinesli křesťanskou víru pronášenou ve slovanském jazyce.


Stalo se tak za knížete Rostislava (Rastislava), ale jeho synovec Svatopluk tomu velmi brzy zatnul tipec. Cyril odešel rychle do Říma a tam záhy zemřel, hrob jeho bratra Metoděje se dodnes marně hledá. Stejně jako hlavní město Velké Moravy. Území Znojemska každopádně patřilo vždy ke zdravému jádru Moravy, i když díky své poloze na hranicích bylo vždy národnostně smíšené. Ve středověku patřilo dokonce ke třem údělným knížectvím Moravy a jeden ze znojemských knížat s honosným jménem Konrád II. Ota (jeho matka Marie byla Srbka) byl dokonce markrabětem moravským a krátce i knížetem celého Českého knížectví.
Zajímavé je sledovat jihozápadní hranice Moravy. Od roku 1960 totiž leží v Jihočeském kraji a tak by se zdálo, že povědomí o tom, že se jedná o historické území Moravy mizí. Opak je však pravdou. Obce a města na Dačicku a Slavonicku se dodnes hrdě hlásí k tomu, že leží na historické Moravě. Velmi zajímavé je Trojmezí, což je hraniční kámen kousek za Maříží (místo známé mařížskou malovanou keramikou). To jsem tady představoval před pěti lety - na jednom konkrétním místě stojí hraniční kámen s označením, kde je území Čech, Moravy a Rakouska.
Letos jsem při svých toulkách jihozápadní Moravou našel jeden takový obyčejný hraniční kámen mezi Moravou a Čechami - viz foto. I ten je  dokladem naší bohaté historie.
V době, kdy většinová společnost upozaďuje historický význam Moravy a slova Morava nebo moravský jsou pomalu trestným činem, je třeba pamatovat i na to, odkud jsme, odkud jsme přišli a kam směřujeme. Jistá hrdost na to, že jsem z Moravy, by ke každému z nás měla patřit. Morava je jistě krásná zem ....
         (lan)










Hraniční kámen Čech a Moravy
na Slavonicku
Auto stojí na území Čech, fotím z území Moravy...


2 komentáře:

  1. "V době, kdy většinová společnost upozaďuje historický význam Moravy" (Jak? Kdo?)

    "a slova Morava nebo moravský jsou pomalu trestným činem" (Coze? Kazdej druhej mamlas z Komety taha zluto-cervenou vlajku po cele republice, tady se chlubite, ze vlajka vlaje ve vasi obci - mimochodem vyvesili jste ji obracene - a pak se snazite vzbudit dojem, ze jsou Moravane nejak perzekvovani??? To jako vazne? Odborne se tomu rika kaleni do ust.)

    Na zaver netusim, proc svoji touhu po patriotismu (coz je vcelku v poradku, jakkoliv irracionalni) musite obracet do agresivniho zamindrakovaneho postoje "buhuhu jsme upozadovani, buhuhu trestny cin za slovo Morava"... Moravanstvi neni upozadovane a ani nahodou neni trestane. Jen je ve Vasi forme vrcholne trapne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší trapné než žádné! :-) A poslouchejte dobře, kolik "osobností" jezdí do Čech a myslí tím Českou republiku!

      Vymazat