středa 24. října 2018

Jak vznikala československo-rakouská hranice v letech 1918 - 1920

Velmi zajímavé téma neprávem v minulosti (záměrně?) opomíjené stojí jistě za to připomenout alespoň v letošním stovkovém roce. Jedním ze sporných míst byla taky hranice Moravy a Rakouska. Pro nás nejbližší sporné území bylo kolem města Laa a.d.Th., kolem Nového Přerova a celé Valticko (Valčicko).


Dnes bych se podíval na malé územíčko kolem obce Nový Přerov, která patřila k trojlístku jihomoravských vesnic s chorvatským obyvatelstvem, a oblast kolem Laa a.d.Th
Územní požadavky v této části totiž měla jak nová československá vláda, tak Rakousko. ČSR navrhovala, aby k ČSR byla připojena oblast statku Starý Přerov (Alt Prerau) a trojúhelníkovitý výběžek východně od Nového Přerova směrem k obci Březí zvaný Pernštýn.
Naproti tomu Rakousko žádalo o území kolem Laa a.d.Th. směrem k regulovanému toku Dyje, dá se říct, že se jednalo o pravý břeh Dyje od soutoku s říčkou Pulkau (Pulkavou) až ke Starému Přerovu. Místy šlo až o 100 metrů směrem k Lávě a naopak zde byl výběžek rakouského území na levém břehu Dyje. Dyje tady prostě historicky nevytvořila tzv. mokrou hranici. K dohodě mezi ČSR a Rakouskem však v tomto bodě nedošlo a tak byla zůstala v platnosti státní hranice vytyčená na mírové konferenci v Saint Germain tak, jak ji známe dodnes.

        (lan)

5 komentářů:

  1. Dobrý den, zeptám se, kde je mapa vyfocena a zda jde o oficiální mapu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za dotaz i připomenutí této historické zajímavosti. Foto jsem pořídil ve vestibulu krajského úřadu v Brně, kde byla tenkrát instalována výstava ke 100. výročí vzniku republiky. Určitě jsem pořídil i víc fotografií, ale už jsem se k tématu více nevrátil. Věřím, že třeba Jiří Kacetl bude schopen mě doplnit. Mapa byla podkladem pro jednání mezi ČSR a Rakouskem, ale oficiální bohužel tak úplně není, protože tenkrát k dohodě o výměně území nedošlo. Přesto si myslím, že je zajímavá.

      Vymazat
    2. Rozumím, mapa je poměrně specifická, obdobnou jsem nikdy nikde neviděl, většinou naleznete “toliko” mapy předkládané v rámci Versailleské mírové konference, které často pro vznikající Československo požadovaný nesmyslný pás území od Laa až po řeku Moravu někde u Cáhnova nebo Drösingu - z těch se fakticky nemůžete dozvědět žádný racionální požadavek České (Československé) strany.

      Vymazat
    3. Možná se ještě doptám, fotil jste i okolní mapy, popř. je někde patrný jejich autor (nebo výstavce)?

      Vymazat
    4. Asi by se dotazem na krajský úřad dalo zjistit, kdo měl výstavu na starosti. Vím, že mě zaujala právě těmito mapkami. I já viděl tady tu, která je nám zeměpisně blízka, poprvé.

      Vymazat