pátek 15. listopadu 2019

Kdo potřebuje krampusáky?

Kdo z vás potřebuje potkat takovou
 potvoru?
Před lety jsme se jezdili dívat do Pravic na "krtičky". To byly takové převlečené husy, které po několik dní kolem svátku sv. Mikuláše dělaly rambajs po Pravicích. Měly tam své opodstatnění, protože tuto tradici sem (a třeba i do Bantic) přinesli po roce 1945 noví osídlenci z valašského Lidečka.


Všude jinde chodil v předvečer Mikuláše, Mikuláš, anděl a čerti. Trošku to časem degradovalo, že těch skupinek bylo povícero a nerespektovaly vymezené rajóny. Se svobodou vtrhli k nám rakouští Krampusáci. Nejdříve se na jižní Moravě objevili v Židlochovicích. Předloni (?) ve Znojmě a letos poprvé také v Miroslavi.

Nabízí se otázka: Co tak zajímavého a jiného nabízejí tyto hrůzostrašné masky?

                    (lan)

K akci v Miroslavi základní info:

Rachotit, hlučet, pouštět hrůzu, ale především bavit menší i odrostlejší diváky budou koncem listopadu alpští čerti, známí Krampusáci, poprvé také v Miroslavi. Přesně 30.11.2019 od 17:30 h vyjde průvod od miroslavské radnice k zámku a pak ke kulturáku, kde následuje další program.
Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/tipy-na-kulturu/tip-na-zabavu-krampusaci-zazlobi-nove-i-v-miroslavi-20191112.html?fbclid=IwAR3BxvbIwCtMqq5ThWhTC-EACT7hHH80ML6FLTt5Ers6tej69Ge6wE8gpWg

Žádné komentáře:

Okomentovat