sobota 16. listopadu 2019

Události listopadu 1989 v Louce

Slávek Janoušek třetí zleva
Písničkáři Jaroslav Hutka, Slávek Janoušek a Luboš Vondrák, Luboš Pospíšil a 5P a taky brněnský herec Josef Karlík nebo tehdejší vedoucí tajemník Zdeněk Rada připomněli v pátečním podvečeru události spojené s listopadovými událostmi ve Znojmě.


Zatímco výborní muzikanti hráli v autentickém klášterním prostředí bývalého armádního kina, běžela ve vedlejší místnosti filmová smyčka objevená nedávno a zachycující průběh generální stávky 27. listopadu 1989 ve Znojmě na náměstí T. G. Masaryka (tenkrát Míru). Takhle zaplněné náměstí snad bylo někdy na Vinobraní (ZHN), jinak nikdy. Na korbě náklaďáku jedné z osobností znojemského sametu pana Hanzálka byla improvizovaná tribuna, z níž řečníci mluvili. Nejemotivnější bylo vystoupení brněnského herce Josefa Karlíka, to jsem si z té doby pamatoval, nearogantnější pak byla řeč vedoucího tajemníka Zdeňka Rady. Jeho řeč jasně dokazuje, že tenkrát nic nepochopil. Následujících 14 dní pak ukázalo, že to tentokrát nebude žádné druhé "Pražské jaro" (i toho se lidé typu pana Rady děsili), jak si původně představovala část veřejnosti, ale že to bude politický (mocenský) i společenský převrat.
 I když letos nečekaně občanským způsobem slavíme "kulatiny" - 30 let - tak třeba ve Znojmě vedení města (koalice ČSSD+ANO+ODS) pochopilo, že je to i jejich svátek a pořádá samo nebo pomáhá finančně s celým listopadovým programem. Za to zaslouží určitě pochvalu. Byl jsem ve Znojmě tento týden už na dvou akcích a na jednu ještě zítra pojedu a musím říct, že to stojí za to a má to úroveň.
Jaroslav Hutka i Slávek Janoušek jsou ve svém oboru nejen výborní muzikanti, skladatelé i textaři, ale i výborní vypravěči, takže dvě hodinky uběhly jako voda. Zazněly všechny jejich nejlepší a nejznámější písničky a Hutkovu Náměšť (Krásný je vzduch. krásnější je moře...), která je po Modlitbě Marty Kubišové druhou hymnou listopadové revoluce, si můžete zahrát a zazpívat třeba hned. Poslechnout si obě písně můžeme dnes odpoledne v televizním přímém přenosu. My jsme ji s Jaroslavem Hutkou zpívali už včera večer.

         (lan)

Jaroslav Hutka rozezpíval znojemský klášter v Louce

1. [: Krásný je vzduch, krásnější je moře, :]
       C            A7     F            G
   [: co je nejkrásnější, co je nejkrásnější -
        C    G     C
      - usměvavé tváře. :]

2. [: Pevný je stůl, pevnější je hora, :]
   [: co je nejpevnější, co je nejpevnější -
      - ta člověčí víra. :]

3. [: Pustá je poušť i nebeské dálky, :]
   [: co je nejpustější, co je nejpustější -
      - žít život bez lásky. :]

4. [: Mocná je zbraň, mocnější je právo, :]
   [: co je nejmocnější, co je nejmocnější -
      - pravdomluvné slovo. :]

5. [: Velká je Zem, šplouchá na ní voda, :]
   [: co je však největší, co je však největší -
      - ta lidská svoboda. :]
Na koncert jsme šli po starých klášterních schodech
Akci zahájil znojemský místostarosta Karel Podzimek ml. (ODS)


 Dokument promítaný ve vedlejší místnosti: Generální stávka v pondělí 27.11.1989 odpoledne ve Znojmě:






Emotivní a burcující vystoupení zástupce OF, brněnského
herce Josefa Karlíka

Zdeňka Radu vyprovodilo z korby náklaďáku burácívé volání
davu: Demisi, demisi, demisi....

Žádné komentáře:

Okomentovat