neděle 10. listopadu 2019

Kukuřičné tunely na bývalé krosové dráze v Božicích

Pohled na bývalou krosovou dráhu od
silnice
Čas oponou trhnul a na místech bývalé krosové dráhy a hasičského cvičiště vzniklo během právě končícího týdne vakové úložiště pro právě sklízenou kukuřici. Senážování do vaků je moderní způsob konzervace objemné píce včetně silážní kukuřice nebo vlhkého kukuřičného zrna.


Kousek za hranicemi, v rakouském Pernhofenu, ji zpracovávají a vyrábějí z ní např. kyselinu citronovou.

Pár slov k závodu v Pernhofenu v jednoho tištěného materiálu:

Zařízení k výrobě glukózy Pernhofen 
Společnost Jungbunzlauer Austria AG staví v současnosti (to bylo v roce 2008) surovinové zařízení (zařízení k výrobě škrobu) jižně od stávajícího závodu na výrobu kyseliny citrónové na pozemcích 513/6 a 513/8 katastrálního území Pernhofen, které je městskou částí Laa an der Thaya, přičemž je z kukuřice získáván extrakt kukuřičného škrobu o čistotě cca. 35 %. Kapacita surovinového zařízení (zařízení na zpracování škrobu) byla definována na 125 000 tun kukuřičného škrobu ročně.
Nyní (v roce 2008) plánujeme přidat v severní části zařízení na výrobu škrobu na pozemku 513/6 / kat. území Pernhofen dvě osy budov k zařízení na výrobu škrobu a zřídit zde nádrž ke zcukernatění, přičemž by docházelo v rámci enzymatické reakce ke změně kukuřičného škrobu na glukózový sirup. Nově zřizované zařízení na výrobu glukózy bude plně integrováno do surovinového zařízení (zařízení na výrobu škrobu). Postup, který jsme k vyvinuli, je zvlášť vhodný k výrobě kyseliny citrónové a umožňuje použití vyrobeného glukózového sirupu přímo ve výrobě kyseliny citrónové.

                                                (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat