středa 27. listopadu 2019

S pomníky je svízel

Ke Křídlovicím patří pomník císaře
Františka Josefa I. jako k velbloudovi
hrby. Za jak dlouho se dočkáme jeho
znovuobnovení? Možná je to letos
(nebo to bude příští rok) 100 let, kdy
 byl odstraněn... Kdo bude mít odvahu
napravit historickou křivdu a vrátí
Božicím další významnou historickou
 dominantu a taky turistickou zajímavost?
I v Božicích víme, že s pomníky je občas svízel. Dva takové případy jsme my i naši předci řešili a vždy to skončilo odstraněním pomníků.


Ten novější od sochaře Huberta Prümmera stával od půlky 70. let před školou a byl odstraněn na pokyn tehdejší božické radnice (starosta Ing. Zdeněk Čurda) v roce 1991. Vzbudilo to vlnu emocí i rezignaci na mandát zastupitele jako formu protestu a nesouhlasu. Po letech, kdy byl pomník uložen v obecním lapidáriu (ležel za plotem u bývalé obecní stodoly), o něj požádala soukromá osoba, která ho posléze znovu vztyčila na svém pozemku na úpatí magického kopce Tanzbergu ("U moruše"), na němž snad podle indicií stávala v raném středověku tvrz vladyků z Křídlovic. Z tvrze nezbylo dávno nic, pomník zatím stojí ....
Druhý pomník byl starší a daleko zajímavější. Byl to pomník císaře Františka Josefa I. odhalený někdy kolem roku 1910 naproti fortně božického kostela, před již zbouraným domem Floriánových (naposledy tam v polorozbořených zbytcích stavby bydlel Muťa). Kdy přesně byl pomník císaře odstraněn, není známo. Jistě to bylo po roce 1918, po vzniku Československé republiky a bylo to v atmosféře všeobecné averze vůči Habsburkům. Takové pomníky císaři Františku Josefu I. stály - pokud si vybavuji - na Znojemsku jen dva: v Českých Křídlovicích a v Jaroslavicích (odhalen v roce 1910). Bohužel po pomníku se slehla zem a ani pan Pfister ve své místopisné publikaci z roku 1992 o něm nemá ani zmínečku!!! Přesto by bylo pro Božice turisticky velmi atraktivní, kdybychom repliku sochy císaře Františka Josefa I. znovu vztyčili. Vhodné místo pro ni máme! Viz úvodní fotografie.

Původně stál císařský pomník pravděpodobně (na 99%) na místě s modrým kroužkem - před zbouraným domem Florianových, vedle schůdků, jejichž zbytky jsou ještě dnes patrné, naproti kostelu. Na této mapě z roku 1938 už pomník není, zato je zde ve spodní části vidět pomník padlým v I. světové válce postavený v roce 1923.


Florianovo vlevo, kostel vpravo, pomník padlých vpravo dole,
možné místo, kde stál pomník císaře Františka Josefa I je v
modrém kroužku

Jen pro úplnost dodávám, že císař František Josef I. Božice a České Křídlovice znal!!! a že přispěl na stavbu penzionátu Maria Hilf částkou 300 zlatých rakouské měny! Jeho vnučka arcivévodkyně Alžběta (dcera korunního prince Rudolfa, co se z nešťastné lásky zastřelil i se svou milenkou) pak dokonce převzala nad penzionátem protektorát neboli ochranu. Takže císařská rodina do Božic a Českých Křídlovic prostě patří!

Proč o tom všem dneska píšu? Média jsou dnes plná informací, jak starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) dovezl v multikáře na ruské velvyslanectví dopis pro prezidenta Putina, že si od Ruska nenechá mluvit do rozhodnutí řeporyjské radnice postavit zde pomník vlasovcům jako osvoboditelům Prahy. Rusko proti tomu ostře protestuje. Překvapivého zastání se starostovi Novotnému dostalo od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a také prezidenta Miloše Zemana. Člověk si pomalu říká, co se to děje?
Vše o této kauze si přečtěte na https://www.novinky.cz/domaci/clanek/starosta-novotny-privezl-dopis-pro-putina-v-multikare-pracovniky-ambasady-oznacil-za-pitomce-40305112.

P.S. Vůbec bych se nezlobil, kdyby třeba starosta Božic Karel Hala, přijel v multikáře obhlédnout místo pro možné umístění repliky pomníku císaře Františka Josefa I. v Českých Křídlovicích a položil zde jeho základní kámen.

           (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat