středa 5. února 2014

Fotohádanka: Typický betonový sloupek v Božicích

Dnešní fotohádanka bude možná trošku náročnější. Na několika místech v naší obci se ještě dnes najdou tyto zvláštní zajímavé betonové sloupky. Laicky bych řekl: betonový sloupek s bambulkou!
A tak se dnes ptám, proč píšu, že se jedná o typický božický betonový sloupek a ptám se též, jestli poznáte, kde jsem dnes tento sloupek vyfotil?

              Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. Tento sloupek se nachází v lesíku před mysliveskou klubovnou.
    Patrik Šubrt

    OdpovědětVymazat
  2. Bingo! Patrik je šikovný mladý muž, ani já jsem do tohoto týdne nevěděl, že tam stojí takový skvost, přidám otázku pro starší - kde byl tento sloupek vyroben? (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím to jistě ale tipuji že tento sloupek byl vyroben v Prefě.Podle uznaného odborníka byl vyroben kolem roku 1976.
      Patrik Šubrt

      Vymazat
    2. I já mám svůj zdroj - a ten se shodne v tom, že sloupek byl vyrobený v Božicích, že to bylo vyrobeno v areálu, kde donedávna fungovala provozovna Prefy, ale že byl vyroben daleko dříve! Nechám proto konečnou odpověď ještě na doplnění v diskuzi. Možná se o této problematice zmíníme i na úterní besedě v kině Marta. Zvu tímto Patrika a další zájemce o dění v Božicích a okolí, aby přišli 11.2.2014 v 18 h do kina Marta. (lan)

      Vymazat
  3. Nějak jsem pozapomněl uzavřít toto téma. Podle mých informací se konkrétně tyto sloupky, které jsou ještě k vidění kolem bývalé zahrady, která byla kdysi součástí domu Vrbkových (u mostu). Vrbkův dům byl zbořen při stavbě nového mostu kolem roku 1970 a z jejich hospodářských budov byla adaptací zbudována současná myslivecká klubovna. Původní stavba vznikla v 30. letech a plot kolem zahrady taktéž. Proto tyto betonové sloupky s hlavičkou (dnes jdou opět do módy) pochází z té doby a vyrobeny byly v předchůdkyni před časem zaniklé Prefy, tj. v Cementárně a vápence (betonárce) Ott a spol. Pan Ott byl hostěradický podnikatel ve stavebnictví, velmi dbal na hospodářský rozmach našeho regionu a božickou továrnu postavil v roce 1922. Výrobky z božicvké provozovny byly rozmanité: od bílých cihel (třeba ještě viditelné bývalé Waasovo) přes betonové tašky (ty máme na střeše třeba my) až po tkané rákosové rohože (rákos byl dovážený z Maďarska). Za nacistické okupace byla továrna zavřená a provoz byl obnoven až v roce 1957, kdy de začala vznikat známá Prefa. (lan)

    OdpovědětVymazat