neděle 9. února 2014

Spodní voda opět stoupá

Tradiční přírodní úkaz pozdně zimního a raně jarního období na bývalých božických loukách a polích u Jevišovky je opět od konce tohoto týdne k vidění kolemjdoucím či kolemjedoucím občanům.
Jednou za čas i na těchto stránkách řešíme, co je příčinou tohoto jevu i jevů souvisejících.Tak třeba zamyšlení nad možnostmi čerpačky, která je na obdělávané půdě postavená. Její možnosti při tomto zvýšení hladiny jsou však prý velmi omezené a vlastně se náklady na její zapnutí vůbec nevyplatí. Nevybavuji si teď, kdo v současnosti může tuto čerpačku provozovat, ale chci věřit tomu, že by nárazový vzestup vod nezachránila. Voda zmizí tak rychle sama, jako se náhle objeví
Mezi ty související jevy patří především setrvalý snižující se stav hladiny vody v mokřadu I. Niva pod Božicemi. Zdá se, že vlastně každý umělý stavební zásah do krajiny se nějak projeví a v tomto případě souhlasím i s Karlem Halou, že naše umělé vodní plochy - mokřady - nejsou až tak k chlubení a že naší zatím nedoceněnou vodní plochou bude vyhlášení přírodního mokřadu mezi závlahovou nádrží a Božickým rybníkem. Zatím, pokud vím, je předložen Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Protržený rybník.
Kdo ještě něco ví k této problematice, ať napíše. Toto je spíš jenom zpravodajský náčrt než nějaká odborná studie.

                                                             Ladislav Nevrkla



Voda v jinak suchém korýtku podél cesty ke klubovně

Přibylo i vody v Jevišovce (foto na mostě u Mlýna)

1 komentář:

  1. A s tou čerpačkou to není pravda!!!Je jenom zbitečné ji v tomto ročním období používat,čerpačka se tehdy zapíná až stroje vyjíždíjou do polí a po zapnutí voda zmizí.

    OdpovědětVymazat