čtvrtek 10. dubna 2014

Co se děje kolem nás

Božice se na období Velikonoc připravují ve vinařském duchu. Již XIII. ročník Božického koštu očekává své návštěvníky na neděli velikonoční 20.4.2014 od 14 hodin v sále kulturního domu. Podrobnosti jsou v pozvánkách a na plakátech. Velikonočnímu úklidu pomůžou božičtí hasiči, kteří tuto neděli 13.4.2014 od 9 h sbírají staré železo. Tak je nezapomeňte vystrčit před dům. Myslím to železo!
A to nechci zapomenout na Kaprářský maraton na bývalé závlahové nádrži (Rybolov Božice), který je na programu od soboty 26.4.2014 od 10 h do neděle 27.4.2014 do 10 h. A taky se po 14 dnech venku podíváme v neděli 20.4.2014 v našem nádherném fotbalovém areálu na zápas III.B Božice - Polánka. Zápas začíná v 16 hodin.

Co se v současné době děje kolem nás, napoví malý přehled. 
Tak třeba ve Valtrovicích slaví vítězství v krajském kole soutěži O nejlépe opravenou památku. Tamní kostel Sv. Jana Křtitele sesbíral skoro 3 000 hlasů. Jeden z těchto hlasů byl i ode mě.
Řada vesnic na Znojemsku se halí do velikonoční výzdoby. Vedle již tradičního Skořápkovníku miroslavského (zdobit se začne v úterý 15.4.) můžeme vidět ozdobený velikonoční strom v Mašovicích u Znojma, na Horním náměstí ve Znojmě a velikonoční zajíčci hlídají silnice u obce Vracovice na Vranovsku. Prodejní velikonoční výstavu pořádají tento víkend 12.a 13.4.2014 ve Strachoticích od 9 do 17 h.
Akci pro děti nazvanou Děti pro zemi připravují na sobotu 26.4.2014 od 15 h u rybníka Rašelina u Dvora Anšov v sousedním Šanově.
V 9. ročníku soutěže Autorské čtení slavili úspěchy žáci ZŠ Břežany, která se do soutěže zapojila jako jediná venkovská škola. V konkurenci znojemských škola a gymnázií vybojovala prvenství v kategorii poezie Markéta Bursíková (5.r.) za báseň Česká republika, druhé místo si ve své kategorii odnesl z Okresní znojemské knihovny Jan Gambas (4.r.) za prózu Já a moje rodina na rybách. Jak se píše na webu břežanské školy "odcházel z knihovny s úsměvem a grácii sobě vlastní!"
Zajímavou akci pro děti mají za sebou v Mackovicích. Proběhla v sobotu 5.4.2014 pod názvem Vítání jara. O dvou aktivitách v Boroticích jsem informoval nedávno. Zvláště žehnání nového hasičského vozidla Ford Tranzit spojené se Dnem otevřených dveří v rekonstruované hasičské zbrojnici bylo velmi příjemným zpestřením sobotního dne 5.4.2014.
Na Českém rozhlase Brno jsem před chvílí poslouchal ředitele ZŠ Dyjákovice Romana Štrunce. Informoval o česko-rakouském projektu spolupráce škol v Dyjákovicích a rakouském . Aktivity česko-rakouského sbližování jsou plně v linii současné české vlády ČSSD,ANO a KDU-ČSL a zahraničně politické orientace naší republiky.
O Hrušovanech n.Jev. jsem naposledy něco zajímavého četl počátkem letošního roku v souvislosti s nálezem stříbrných mincí z dob Rakouska-Uherska. Jinak jedině v krimi zprávách. Informace z 1. letošního čísla Hrušovanského zpravodaje jsou v první třetině dubna přeci jenom trošku zastaralé.
Značná část obcí a měst má svoje webové stránky tak skromné a chudé, že si člověk říká, jak je možné, že se tam nic neděje? Takže pokud víte o něčem zajímavém v našem okolí, napište.
           (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat