neděle 20. dubna 2014

Co zbylo z velikonočních tradic v Božicích

Na Červené pondělí chodili po vsi jednotlivci
i skupinky kluků či tátů se syny
Na první pohled téměř nic. Květná neděle? Řekl bych, že pomalu nikdo neví, co to je! Hrkání? To bývávalo! Kdy naposledy? To si ani netroufnu tipnout. Od jednoho křídlovského "kluka" jsem kdysi pro naše kluky dostal klapačku, s níž on ještě jako nefalšovaný kluk chodil někdy v polovině 50. let po Křídlovicích.
Velikonoční zábava? Naposledy to zkoušeli hasiči před cca 10 - 15 lety a raději to vzdali. Ani pondělní "mrskut" už není to, co býval. Když jsem bydlel v Božicích první rok, pamatuju si pondělní pomlázku v domě, který - jak jsme si řekli nedávno ve fotohádance - už nestojí. Pravá valašská slivovice (z trnkobraní) byla doopravdy nezapomenutelná. Školáci i Velikonocích aspoň ví, jelikož po listopadu 1989 byly zavedeny velikonoční prázdniny na Zelený čtvrtek a Velký pátek. To aby mohli v klidu hrkat - ráno, v poledne a večer! A v sobotu dopoledne si jít obchůzkou po vsi pro odměnu v podobě peněz, případně vajíček či sladkostí.
Pár věcí bychom ale zvládnout mohli:
Zítra je Škaredá středa, to se má doma uklízet. A taky velikonočně začít zdobit svůj domov i třeba pracoviště. Na Zelený čtvrtek si máme dát k jídlu či pití něco zeleného. Třeba oblíbený špenát nebo točenou zelenou třináctku v hospodě (v Božicích bude k mání!). Nebo jak zpívaly Tři sestry: Dám si sedum piv a jednu zelenou...! Na Velký pátek se nesmí hýbat s půdou. Tak nepracujte na poli, na zahradě, seďte, odpočívejte a držte půst, aspoň se vyhněte masu! Na Bílou sobotu se v podvečer znovu rozezní zvony našeho kostela (ty ve čtvrtek odletí do Říma). Světlo vítězí nad tmou, peče se beránek a mazanec na Boží hod velikonoční - Velikonoční neděli. Proto je dobře, že se v Božicích ustálil Božický košt až na Velikonoční neděli. No a na Červené pondělí vyrazí mladí muži (od 1 do 99 let) na obchůzku po známých a omlazují upletenými vrbovými proutky děvčata. Za to dostanou červené vajíčko. Nebo těm nad 18 let možná přijde k chuti nějaká 50% omlazovací průzračná tekutina. To jedné nohy, do druhé nohy ... A možná byste mohli ještě vědět, že pomlázka je prý pouze naše specifikum, prý nikde jinde není! Ještě se zeptám Ivana, jestli ji mají na Slovensku!
P.S. S tím hrkáním je to škoda. Když jsem byl kluk, těšil jsem se každý rok a když jsem chodil do osmičky, byl jsem stárkem! Dočista mě dostalo, že můj synovec deváťák bude letos stárkem v Kuchařovicích! A zrovna tak se hrká v Mackovicích, Čejkovicích, Břežanech ...

                                                                Ladislav Nevrkla


2 komentáře:

  1. a taktéž i v maličkých Křidlůvkách

    OdpovědětVymazat
  2. A co zbylo v maličkých Křídlůvkách? Hrká se tam?

    OdpovědětVymazat