úterý 29. dubna 2014

Okrašlovací spolek v Šanově slavil Den země. Zapojilo se celé Hrušovansko (akt.foto 1.5.)

Nedělní  slunečné odpoledne na rybníce Rašelina patřilo ekologické akci  Děti pro Zemi, kterou spolek pořádal společně s Obcí Šanov, mikroregionem Hrušovansko a dobrovolníky. S touto krásnou myšlenkou přišla Markéta Kalinová a společně se 40 dobrovolníky proměnili akci ve velmi zdařilou.
Ekologicko-ekonomicko-charitativní myšlenka se stala realitou. Učení dětí ke správnému třídění odpadu spojeného se skromností zdravých odměn k charitativnímu sběru a předání víček z pet láhví holčičce Patričce k léčebným účelům.
Na první ročník oslavy Dne Země přišlo 400 návštěvníků z toho 120 dětí soutěžilo v 6 disciplínách a tvořilo v ekologických dovednostech. Atmosféru v krásném prostředí rybníka doplňovaly i písničky pro děti o zvířátkách a přírodě. Občerstvení bylo plné dobrot, vedle zdravých nápojů nechyběly bramboráčky,  palačinky s tvarohem a ani mexický guláš.
Hromburác s 12 bubny a dobovými nástroji udával rytmus, Slunce nabízelo různou zeleninu a ovoce k ochutnání a děti se zavázanýma očima rozpoznávaly, copak to ochutnávají. Paní Voda hned při vstupu potřebovala pomoc s vyčistěním studánky a Myslivec si nevěděl rady se zaběhnutými obrázky zvířátek, které děti pomáhaly skládat. Úspěšné bylo i hledání polínek pro pana Ohníčka a skládání malých ohnišť. Patronem živlů však byla Matička Země. Právě u ní probíhalo vysypávání obrázků zvířátek a živlů barvenou rýží, které děti moc bavilo, stejně tak jako hledání obrázků oblíbených večerníčků štětečkem v písku. Odměnami od přírodních živlů byl čistý odpad, kterým pak musely děti nakrmit hladové ekožrouty. Plastožrout skrýval polystyrén s pet vršky, Hliníkožrout se víčky z hliníku jen leskl a Papírožrout byl papírem narván až k prasknutí. Nenasytný Kompostožrout si přežvykoval slupky z pomeranče stejně tak jako Textiložrout, který nevěděl, jaký čtverec z textilu schlamstnout dřív. Po nakrmení těchto "hladovců" získaly děti ekologický balíček plný zdravých dobrot s magnetkou loga akce a ekologickým desaterem, jak šetřit naši Zemi.
Pod velkým párty stanem nechyběl ani EKO koutek plný informací pro osvětu ekologie. Nástěnné panely zapůjčené z ekologického institutu Veronika informovaly o globálním oteplování, úsporách energie v domácnostech, odpadovém hospodářství a hlavně o správném třídění odpadu. Návštěvníci si mohly nechat vypočítat ekologickou stopu a dozvědět se jak je na tom jejich domácnost s energiemi. Eko koutek vedle osvěty nabízel i přírodovědné kvízy, řadu letáků a nechyběla ani pro děti perníková odměna.
Tvořeníčko v párty stanu skýtalo možnost vyrobit si u Větrníka barevný větrník a nebo u cihlářek keramické zápichy do květináčů. Pod stromem se z dálky usmívala zahradnice, u které si děti zasadily bylinku bazalky.
Nechyběl ani skákací hrad pro nejmenší účastníky a větší děti se mohly vydovádět na trampolíně.
Návštěvníci akce měly možnost přinést víčka z pet láhví a hliníková víčka k charitativním účelům. Pozvání přijala i holčička Patrička, která je dlouhodobě nemocná a které se nasbíraná víčka předávaly s poděkováním ze strany rodičů. Za finanční zisk z prodeje víček mohou pak zaplatit nákladné pobyty v rehabilitačních střediscích, která posouvají zdravotní stav Patričky vždy o kousek vpřed. Dobrou zprávou bylo i to, že vzniklo nové sběrné místo na Základní škole v Hraběticích, která za rekordních 14 dní nasbírala a donesla 3 velké krabice plastových víček. A aby to nebylo málo, místní hasičský sbor přinesl bednu víček od limonád, které Patrička také sbírá. Hliníková víčka Okrašlovací spolek věnuje v měsíci dubnu Sofince z Kuřimi.
Co dodat?  Na odcházejících dětech bylo vidět, že si z akce odnáší mnohem víc než větrník, se kterým si cestou domů pohrávaly.  Děti pro Zemi splnily své úkoly a aniž by samy tušily, jsou zase o kousek blíž ekologii stejně tak jako budou za rok při dalším ročníku akce.
                                                                                                                                         MAKY

P.S. K nádherné a záslužné akci jenom dodám, že paní Markéta Kalinová pracovala před odchodem na mateřskou dovolenou v božickém Domově důchodců a její dědeček pan Petrusek byl kdysi na přelomu 40. a 50. let správcem mlýna v Českých Křídlovicích.
                  (lan)


Markéta Kalinová

















Žádné komentáře:

Okomentovat