pátek 23. května 2014

Terazky jde o zámek

Jeden z mých spolupracovníků mě dnes upozornil na pondělní pořad Reportéři ČT. Hned první příspěvek byl totiž věnován restitučnímu sporu, jenž se dotýká renesančního zámku v Jaroslavicích. Celá reportáž se snažila shrnout desetiletí vlekoucí se spor mezi dědičkou (dnes již jejími potomky) a obcí Jaroslavice.
Aby byla divácky atraktivnější, byly v ní použity i sekvence z televizního seriálu Černí baroni, který se zde před několika lety natáčel. Představen byl i zájemce o koupi zámku - rakouský lékař dr. Hochfellner, který má být (a zatím i je) zachráncem tohoto renesančního klenotu Znojemska. Ukázány byly i některé zámecké komnaty, které pan doktor z vlastních prostředků a díky nezlomnému optimismu a nadšení již opravil a postupně vybavuje mobiliářem.
To nejzajímavější však zaznělo až ke konci reportáže z úst dr. Martina Markela, ředitele jaroslavické základní školy. M. Markel připomněl, že zámek je symbolem obce a že součástí žaloby dědiců (hraběnka Felicita von Spee před 2 lety zemřela) jsou i pozemky včetně známé bažantnice. Část katastru je z toho důvodu (díky žalobě) zaplombována. Jak M. Markel zdůraznil, nejde jenom o zámek, ale i o hájenku a jiné stavby, které kdysi vrchnosti patřily. Nevím, kterou hájenku měl M. Markel na mysli, mě osobně by zrovna toto velmi zajímalo. Pokusím se to pro vás (i pro sebe) zjistit.

                Ladislav Nevrkla

Opravená zámecká kaple

Rakouský zájemce o koupi


4 komentáře:

  1. Samozřejmě, že si řada z nás myslí, že se jedná o hájenku v Křídlovicích, co u ní stojí chráněná lípa. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Ne,ne, hájenska v Jaroslavicích je a jede se tam cestou kolem hřbitova, dále pod sklepy které vedou souběžně se silnicí Znojemskou až na konec bažantnice,kde je hájenka. Kdysy tam bydlel i pan Talacko. Když se podíváte na mapu google,stojí tam na konci bažantnice dva domy, ale kdo v současné době toto vlastní mě není známo. Z Jaroslavic jsem se odstěhoval v roce 1980. (JB)

    OdpovědětVymazat
  3. Pan dr. Martin Markel má naproti uvedené hájenky vinařství

    OdpovědětVymazat
  4. Z důvěryhodných zdrojů víme, že i božická (křídlovická) hájenka je součástí restitučního sporu, který se týká dědictví potomků bývalých majitelů jaroslavického zámku a příslušenství. (lan)

    OdpovědětVymazat