pondělí 10. srpna 2015

Když se řekne: Valentovo vrbáčí a Vráblovy třešně (rozš.)

Publikoval jsem již 26.3.2015, ale zatím bez vyřešení. Zkusíme to ještě jednou, třeba se někdo rozpomene ...


Tak jako se po dlouhé době rozpomněl v březnu můj zdroj na další pomístní názvy a já tak můžu obohatit tuto rubriku. Doufám, že to nebude zase až tak jednoduché. Valentovo vrbáčí? Ano, rostlo, rostlo, někde tam, kde bylo vlhko. A Vráblovy třešně? Je to lepší?
Tak už víte? Nebyly tyto dvě lokality od sebe zase až tak daleko ...
Přidám ještě nápovědu pro mladší a novější občany Božic. Antonín Valenta byl jeden z českých kolonistů, bydlel na dnešním čísle 8 (dnes Mirek Jandásek ml.).
Vráblovy třešně byl vlastně třešňový sádek, který patřil paní Zdence Vráblové. Její potomci žijí v Božicích dosud. Obě místa se nacházela na božickém katastru a už dávno neexistují.
Abych ještě nějak napověděl, přidávám snímky prostor, kde jsme mohly vrbičky i třešňový sad kdysi vidět. Místní těm kopečkům říkají Přední hrb a Zadní hrb, na starých mapách se údolíčku říkalo Pustina Křížkovice. Název odvozen od zaniklé středověké vesnice Křížkovice. Zašla morovou nákazou už ve 14. století, žili tam židovské rodiny a ves si její obyvatelé zapálili sami a odstěhovali se do okolních vesniček.
                      (lan)




6 komentářů:

  1. Valentovi sice neměli děti, ale příbuzní Antonína Valenty tady v Božicích taky ještě bydlí.

    OdpovědětVymazat
  2. Docela jsem v šoku, protože se dozvídám, co se mi k mým uším za dlouhý můj věk nikdy nedostalo Přední hrb a Zadní hrb. To jsou tedy věci. Koho tohle napadlo to by mne taky zajímalo. Nikdy, opravdu nikdy to v době mého věku nikdo nevypustil z úst. Hodně toho je v Božicích pojmenováno tak, jak se to nikdy nejmenovalo a je tvrzeno, že se tomu tak odjakživa říkalo. Tak to je opravdu velký omyl. Někdo se tím asi baví.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám ten dojem. Po dobu, co sleduju tyto stránky, mám občas dojem, že jsem bydlela úplně někde jinde. S některými výrazy se setkávám poprvé, a to jsem žila v Božicích od narození. např. Přední a Zadní hrb například vůbec neznám, taktéž Valentovo vrbáčí a Vráblovy třešně. Možná si to tak někdo pojmenoval, ale že by to byl místní běžný název????

    OdpovědětVymazat
  4. Tak se zeptejte třeba Honzy Kašpárka st.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valentovo vrbáčí bylo pod terasama, ale Vráblovy třešně už mi vypadly.Něco mi říká, že byly za terasama ???. A víc než Hrb se říkalo NA HÝBLU.

      Vymazat
  5. Ano plně souhlasím s tím, aby jste se zeptali Honzy Kašpárka, je ode mne starší o 5 let a určitě si toho hodně pamatuje. V nedávné době jsme se potkali a zavzpomínali, ale jenom na stejná místa. Plně souhlasím s výše uvedenými dvěma komentáři,že si připadám, že jsem se narodila a až do r. 1988 žila v docela jiném prostředí (ještě stále do Božic, sice nepravidelně, ale jezdím), pro mne mého vyššího věku nic neříkající. Nikdy jsem se s takovými názvy za celou dobu nesetkala a pokud by to byla pravda, tak by nás muselo být víc, kteří by si aspoň na něco takového vzpomněli. Taky mi připadá, že si to někdo vymýšlí a baví se tím. Přední hrb, Zadní hrb, atd.. Valentovi i Vráblovi znám a to by mi snad něco říkalo, vrbáčí a třešně).V tomhle se snad mohu mýlit, ale nevěřím tomu, to si mohli jen sousedi tak pojmenovat, kteří bydleli, či bydlí poblíž, ale v těch hrbech v žádném případě. To jsem si jistá. (me)

    OdpovědětVymazat