neděle 28. února 2016

Historické památky se v Božicích už bourat nebudou! (akt.1.3.)

Tak to vypadalo ještě na podzim 2015 ...
Loňská vypjatá atmosféra kolem bourání-nebourání obecní stodoly vedle božického Coopu (bývalé Jednoty) má přeci jenom jeden zásadní pozitivní závěr: dochované božické historické památky se už nikdy bourat nebudou!


Naši předchůdci se v tomto směru dopustili řady přehmatů a nevratných skutků a my bychom měli být přeci jenom jiní! Je zbytečné připomínat osud křídlovického mlýna, Dubovy hospody, kapličky u dnešní mateřské školy v Božicích a mnoha jiných drobných stavebních památek.
Vloni jsme se nechali unést myšlenkou na nové parkoviště u právě rekonstruované prodejny božické Jednoty a po novinovém článku v Božickém zpravodaji jsme podpořili myšlenku upravit tento prostor nově a moderně.
Ukázalo se, že není vůle ani upravit směr silnice pod masnou do historické podoby, kterou řada božických občanů pamatuje, když tam ještě stávala lípa, kolem níž vedla silnice, ale že není ani vůle zbudovat nové parkoviště u obchodu. Zdá se, že s tím parkovištěm to byly přehnané ambice (jsou tam vlastnické zádrhele) a překážející stodola prostě a jednoduše stojí! A po zvážení všech pro a proti by měla i nadále stát. Ovšem ne v tom hrůzném stavu, v němž se nachází dnes, ale v nějakém novém, lepším, užitečnějším. Prostě jako hezká a funkční historická budova, která bude mít své využití a bude Božice dobře reprezentovat. Věřím, že nápadů na její využití se vyrojí dost.
Po krachu s budováním kruhového objezdu a navazujících staveb, na nichž by se obec musela podílet více než 6 miliony korun, by se zastupitelé mohli zaměřit na rekonstrukci této stodoly i s plány na její využití. My občané se budeme těšit, že k tomu bude konečně taky přizvána božická veřejnost. Tak jak je to běžné v jiných obcích, včetně našich nejbližších sousedů. Zaslouží si to ty budovy i my občané.
                    (lan)

V úterý 1.3.2016 byl na sociálních sítích publikován následující příspěvek:

Architektura Znojmo
Drobné vesnické památky pomalu mizí, aniž by si toho někdo všiml. Památková ochrana má svá pozitiva ale i negativa. Není možné vše chránit, chránit se mají jen unikátní stavby. Zároveň ale nesmí platit, že co nemá ochranu, je možné zbourat. Lidové stavby většinou utilitárního účelu často unikly devastujícím rekonstrukcím za minulého režimu a proto zůstávají hodnotným dokladem místní stavitelské tradice a přispívají ke geniu loci dané vesnice. Často se však nacházejí v tristním technickém stavu. Cesta musí jít rekonstrukcí těchto objektů, abychom si jich zase začali vážit.
Božice udělaly dobré rozhodnutí!



12.8.2015 jsme na tomto blogu publikovali příspěvek

Nápady horkého léta. Tentokrát o minulosti i současnosti Božic


Stěžejní příspěvek k tématu byl tento:

Z diskuze 1:
Stodola u Jednoty je krásnou stavbou. Má naprosto strategickou polohu a v podstatě kolem ní člověk vždy musí projet a nechat se fascinovat. Nabízelo by se sem tedy situovat nějakou funkci, která je pro obec důležitá, neboť je to stavba tradiční a na strategickém místě. Nahradit stodolu parkovištěm by byla tragická a nezodpovědná chyba. 
Možná se problém neskrývá v samotné stodole, ale koncepci celého území. Chcete-li řešit nějaký urbanistický problém (a tím křižovatka s parkovištěm je), nemůžete vypíchnout lokální bod a salámovou metodou ukrajovat - zbourat stodolu. Křižovatka a celý okolní prostor si jako zásadní a komplikované místo zaslouží komplexní řešení. Se stodolou jako výstavním kouskem, nikoli jako bariérou. 
Likvidací těchto všednodenních vesnických monumentů náš venkov ztrácí na charakteru. Stavební úroveň je dnes tristní, všechno nahrazuje pestrobarevný polystyren a plasty všeho druhu. Řemeslný detail, kterého tyto stavby dosahují, se stává nedosažitelnou metou. Každý se dojímá nad Ladovými obrázky, na druhou stranu je každý druhý ochotný tento obraz konstantně likvidovat. I obyčejné stavby mají svoji hodnotu, památková ochrana nesmí být měřítkem. 
Proto nedělejte ukvapená rozhodnutí a řešte problém komplexně. 
S pozdravem Ing. arch. Jan Hora


Další diskuzní příspěvky byly taky k věci:

Z diskuze 2:
Smutné je, že když se podívate na tyto fotografie, tak to nejhezčí z architektury z posledních několik stovek let, je právě zde. A ty obrázky kde je krásná lidová architektura, již tak krasně bez těchto zbouraných budov nevypadá. Pojďte společně bojovat za Naše Božice, a již nic z našich kulturních památek nebourejme.!!! Marek Klíč, zastupitel Naší obce Božice

Občané svůj názor vyjádřili, dle Vás, jasně ve volbách, ovšem koncepce vedení chybí a nejlepší, dle posledních setkání zastupitelů, je asi bourat. Naše stanovisko jsme měli v programu a za ním si stále stojíme. Památky opravovat a otevírat- přivádět do nich kulturu a život, což také z vlastních sil děláme. Navrhli jsme několik strategických bodů- viz záznamy ze zastupitelstva, které by vzniklou situaci minimálně korigovali, ne-li vyřešili již od počátku. Avšak vedení obce jsou Vaši kolegové, tak proč se prvotně neobrátit na ně? Z vlastní zkušenosti jako diváka i spolupořadatele akcí nejen v kině jsem zjistil, že pojem nevyhovující je velice relativní. A plný sál lidí by do takové budovy asi nikdo nenahnal. U stodoly při Jednotě to je pravda složitější.
P.s. 160 tis. Kč lze každoročně investovat smysluplněji, třeba do (fondu) oprav havarijních památek. Ale přes 60% voličů má nejspíše jiný názor. Za Naše Božice Josef Leisser

Hele vy NašiBožičtí zastupitelé, kteří žijete mimo obec(jeden celý týden ve Znojmě a druhý většinu týdne v Brně), kde jste byli když vládli vaši otcové, proč si od vás nenechali poradit? Vždyť tyto budovy chátrají už několik desetiletí ! Kdo by do těchto opravených "památek" chodil? A nehledě na to, kolik Kč by stál jejich další provoz? Ať obec jako doteď raději podporuje činné organizace (hasiči, fotbal florbal a další)a buduje užitičné věci pro občany a necpe peníze do polozpadlých objektů s pochybnou budoucností. A kino ? škoda mluvit - soukromá autodílna, jejíž provoz prý hradí obec. Tady by se taky ledy měly hnout.

Já bych stodolu neboural, tedy neboural bych ji zadarmo. To se jako obec má ve prospěch soukromého podnikatelského subjektu (tj. Jednoty) vzdát vlastnictví stavby, která je vizuálně působivá a při troše dobré vůle i využitelná? Asi ne, že.... 
Ať si ta ubohá korporace stodolu koupí, zbourá a postaví parkoviště sama. Jenže všichni chtějí být jak Babiš a vysávat veřejný majetek a veřejné finance, kdy chudák Babiš si nechal z dotací (slabých 50 milionů Kč) postavit i svůj luxusní resort v Olbramovicích - Čapí hnízdo.
Stavba parkoviště pro Jednotu je veřejnou podporou. To by se pak do řady začali stavět všichni a první v řadě by musel být majitel hospody, protože by chtěl k hospodě parkoviště s odůvodněním, že Jednotě ho přece udělali. Jednota navíc už parkoviště má a že jsou řidiči líní zatáčet, má řešit obec novým parkovištěm?

Škoda, že diskuze trochu sklouzla do osobní roviny - já myslím, že než na sebe začít bezhlavě "útočit", je lepší to vzít jako dobrý start k diskuzi (která může být i zdlouhavá, to k demokracii patří), kam vlastně Božice strategicky chtějí směřovat - je to něco, co Božice v nějaké pořádné podobě nikdy neměly. A v tomto směru zde započatá diskuze je doopravdy cenná. Na základě dlouhodobého směru a strategie se dá pak lépe odpovědět na otázky, které zde padly. A navíc je to něco, na čem může pracovat celé zastupitelstvo bez ohledu na "stranickou" příslušnost... PATRIOT

Konec diskusí pánové a dámy,kozí chlivek u mlýna se bourat nebude!To teda ne!

V září ještě bylo k diskuzi dodáno:
Pravda je taková že současné parkoviště u jednoty je nevyhovující ale parkováním nebo zastavením vozidla u obrubníku řidič vědomě porušuje hned 2 dopravní předpisy. Viz spodní obrázek. Nedodržení 5m vzdálenosti od hranice křižovatky a zabránění výhledu do křižovatky. Pokud to vozidlo stojí přibližně na budoucím výjezdu z parkoviště je mým názorem že dopravní situace této křižovatky se ještě víc zkomplikuje jelikož vyjíždějící vozidlo z budoucího parkoviště musí dát přednost vozidlu přijíždějící od kolonky a tím mu defakto zabrání výhledu do křižovatky tudíž musí vyjet více do křižovatky kde víceméně ohrozí zas vozidla přijíždějící po hlavní silnici směrem z kopce. Nebylo by lepším a levnějším řešením umístit do křižovatky zrcadlo a zároveň zvětšit stávající parkoviště před Jednotou směrem do svahu. Vyřešil by se tak problém se situací křižovatky i když z mého pohledu je dosavadní situace zcela normální a dostačující při projíždění povolenou maximální rychlostí 50 km, navíc by se zachránila tolik diskutovaná stodola. Je to jen úvaha.






4 komentáře:

  1. Dnes se toto naše téma objevilo na sociálních sítích. Vložil jsem je pro vás do článku. Myslím, že je třeba přejít od mlčení k jednání. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. 12.8.2016 jsme na tomto blogu publikovali příspěvek : tomu se říká že zítra je u nás včera...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře , že publikujete s náskokem...

      Vymazat
  3. Lepší než s křížkem po funuse ...

    OdpovědětVymazat