pondělí 29. února 2016

Tajemství žítkovských bohyní žije. I v Čejkovicích

Téma žítkovských bohyní na těchto stránkách občas připomeneme. Řadu diskuzních příspěvků z let 2012 - 2015 jsem shrnul do druhé části tohoto příspěvku. V Čejkovicích si dosud připomínají příhodu z první poloviny 60. let 20. století, tj.asi 50 let starou.


Příběh je v kostce asi takovýto:
Na jednom čejkovickém poli stál kříž. Bylo to skoro v rohu a při obdělávání se kolem něj musely traktory s oračkami točit a vyhýbat se mu. A tak tehdejší předseda čejkovického družstva rozhodl, že kříž z pole odstraní. To se bohužel tenkrát dělo i jinde (i v Božicích).

Ještě než k exekuci došlo, přišla za ním čejkovická občanka paní Markéta a varovala ho, aby to nečinil, nebo že na sebe i svou rodinu přivolá neštěstí. Upozorňovala marně. Řemeny z tehdejších kombajnů opásaly kamenný kříž a ten skončil v nedalekém větrolamu. A tam leží jeho části dodnes. I s těmi řemeny. I věštba se vyplnila, ale vzhledem k osobní rovině ji nebudu dále nijak rozvádět.

Na kříži jsou čitelné některé údaje a zdá se více než pravděpodobné, že se jednalo o kříž kovový na kamenném podstavci, kterému v Čejkovicích říkali Bílý kříž. Až někdo z odborníků kříž prozkoumá, doplním i tuto informaci. Na katastrální mapě se pole dosud jmenuje U Bílého kříže ...

O tom, kdo byla paní Markéta, jsme na tomto blogu před několika lety uvedli následující:

Blížíme se k závěru, který pro nás může být docela zajímavý. Mezi žítkovskými bohyněmi totiž najdeme taky Kateřinu Juračkovou. Tato Kateřina Juračková neboli Stará Štrévka, psáno i Štrievka (štrévy je nářeční název pro boty, její manžel byl švec) vyučila dceru Markétu, které říkali Mladá Štrévka. Ta, provdaná Mikulková, se – tak jako řada jiných rodin z Žítkové – odstěhovala při osídlování pohraničí do Čejkovic na Znojemsku, bohyňování zcela zanechala a nikoho již nevyučila. Starším občanům Božic je známo, že Mikulkovi bydleli od roku 1956 do roku 1962 v Božicích. Jedni na dnešním Dučovém, druzí na bývalé masně.

V jednom diskuzním příspěvku to bylo upřesněno:
Paní Markéta Mikulková nikdy v Božicích nebydlela! Později - již v Čejkovicích - provdaná Hrnčářová, byla matkou Bohumila Mikulky otce paní Emílie (vnučka) Gorčíkové, nyní provdané Hodulíkové. Ti bydleli určitou dobu v Božicích. Dále byla také matkou pana Aloise Mikulky, který žil a bydlel v Miroslavi, kde dosud bydlí jeho čtyři děti (tři vnuci a jedna vnučka). Další vnuci a vnučky žijí ještě v Čejkovicích, Přerově, Hodoníně a různě po celé Moravě.

Takže závěrem: Poselství žítkovských bohyní žije! A paní Markéta (roz. Juračková, provdaná Mikulková a později provdaná Hrnčářová) schopnosti bohyní zcela nepochybně měla. I když prý "nebohovala" ....
                                                                                                   (lan) 

Fragmenty Bílého kříže u Čejkovic. K jeho záchraně nepomohla ani bohyně Mladá Štrévka.





Donátoři kříže jsou čitelní: Karl a Josefa Rudorferovi.
Asi bývalí čejkovičtí občané, ale znám toto příjmení
i z Moravskobudějovicka, z obce Boskovštejn










Tady na top polí stál Bílý kříž ...





Z diskuzí pod materiálem 

pátek 15. února 2013

 jsem vybral následující zajímavosti, abyste nemuseli zpětně hledat a listovat:

"Štefinu umlátil její klient letos (2012) v červnu. Patrně schizofrenik. Zemřela dcera poslední vědmy-bohyně Bílých Karpat Irmy Gabrhelové. Na jejím pohřbu se sešli všichni ze Žítkové. Uprostřed toho loučení vylítly pojistky a všechno zhaslo. A 140 Žítkovských řeklo: Byla to bohyně!" Myslíte Irmu Gabrhelovou, která zemřela v roce 2001? Zemřela ve věku 95 let a z dostupných informací není nijak patrné, že by byla zavražděná...

 V roce 2001 zemřela Irma Gabrhelová, poslední bohyně, která na Žítkové bydlela. A s ní se uzavřela doba největších bohyní. Letos v červnu měla v nedaleké slovenské Drietome pohřeb žena známá jako Štefina, která rovněž znala tajemství bohování a lidé za ní jezdili pro radu a pro pomoc. Jakoby řízením osudu se právě v den pohřbu konalo v Žítkové autorské čtení románu Žítkovské bohyně mladé spisovatelky Kateřiny Tučkové. Kopaničáři však autorce příliš prostoru pro čtení nenechali. Ptali se, žádali vysvětlení, pátrali, které části románu se zakládají na pravdě a co už je fikce. 

Jen bych chtěla říct, že Irma ani Štěfina nezemřeli násilnou smrtí. To, že to kdysi kdosi řekl, protože se jim to hodí do vysvětlení smrti (z důvodu nějakého prokletí bohyň), to ještě není pravda.

Nevím zda žijí ještě nějaké Bohyně, ale vím, že žije pan Gabrhel, který je synem Bohyně a poslední zavražděná Irma, byla tuším jeho sestřenice ... Žije v Uherském Brodě a je velmi dobrým léčitelem ... dá se říct, že též ,,Bohuje,, .. své schopnosti předal i synovi, který studuje na záchranáře ... tímto zřejmě byla zrušena kletba, kterou na Bohyně ze Žitkové uvrhla jedna z nich, která byla v dětství odstrkována a zběhla na Slovensko, kde se stala zlou bosorkou... Od té doby, co je proklela, téměř všechny Bohyně zemřely násilnou smrtí, nebo nějak nešťastně ... jelikož byly proklety jen ženy, myslím si, že schopnost pomáhat přešla na muže a kletba se zrušila ...

Nejčastějším cílem návštěvníků je chalupa, ve které žila poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová. Manželé Mizerovi z Otrokovic ji koupili před deseti lety. Budova byla zanedbaná a zralá na demolici. Když se dověděli, komu patřila, rozhodli se, že ji opraví. Dnes je zařízená tak, jako by v ní bohyně stále žila. Dřevěná postel, vyšívané peřiny, křížek nade dveřmi, tikající hodiny, svaté obrázky, stará kamna. Energie, kterou v domě léčitelka nashromáždila, je prý cítit pořád. „Někdo tady pláče, někdo najednou nemůže přes práh, někdo se úplně sesune. Podle léčitelek je tady silný proud pozitivní energie. Údajně je to na celé Žítkové,“ naznačil Petr Mizera.
Obrovský nápor turistů zdaleka není u konce. Podle románu Tučkové totiž vzniká film. A už teď je jasné, že ten největší zájem Žítkovou teprve čeká.

Bohužel pan Gabrhel je již bez schopností, které mu byly zřejmě shůry odebrány kvůli jeho ženě, která ho terorizuje, bere mu peníze ihned z ruky, snaží se sama léčit lidi a je na ně především zlá. Vstupuje do léčení a to nikomu již nepomáhá. Lidé tam jdou s chorobou, dozví se, že jsou zdraví, ale nakonec se jim ,,jako,, zprovozní třeba plíce, na to vyběhne stará, vezme tisíc korun a ven ... když jdete reklamovat léčení, že se vám neulevilo, znovu platíte tisíc korun a znovu do všeho zasahuje pí. Gabrhelová. Nakonec se dovíte, že si za vše můžete sami a i za to zaplatíte. Léčení nepomáhá a zřejmě už nikdy nebude. Takže vyhozené peníze .... Je ostuda, že tato ,,bosorka,, nosí jméno jedné z nejslavnějších bohyň! ... Mimo jiné je zde důkaz, že Gabrhelova žena umí ,,bosorovat,,, není tudíž radno se s ní dostat do křížku. ..
Co se týče prokletí, hodně zajímavou přednášku měl o těchto věcech i karmelitán (bývalý exorcista) Vojtěch Kodet zde na http://www.youtube.com/watch?v=rgkUiTrm7jA . Mimo jiné se tam zmiňuje, že tyto "hnus" praktiky se ještě dějí na východním Slovensku. Kletbu, která dle Bible zasahuje až do 3. až 4. pokolení lze zrušit rozvazovací medlitbou. Jinak bylo k této tématice sepsáno zajímavé dílo Uzdravování rodových kořenů.

Pan Gabrhel J. je bohuzel "lecitel" zijici z historie; to bylo pravdou 4 roky tomu. Mame osobni zkusenost, 2x jsme navstivili. Jejich rod je totalne proklety(i jeho syn-zadny lecitel). ...

nemam vubec dobre skusenosti, neleci, to teda neumi, a ani s praci nepomohli, proste je to jenom tahani penez, a to jsem byla v hradisti, v hodonine, ale i v drietome..........ale to je uz vsechno mrtve, tam uz nikde neni zadna energie, po roku 2005 to cele padlo, nevim proc, ale padlo
tato kniha mi bola doporucena a aka som zostala prekvapena, to co ovladam ako zmyslam nevedela som ze sa to vola bohovani. Narodila som sa na kopaniciach z druhej strany, ale neviem ci nahodou ma osud zavial 2 km od zidkovej. Navstivila som zo zvedavosti aj rodny dom pani gabrhelovej. Na dvorku mi dajaka neviditelna sila sadla na prsia, v izbietke som sa este ako tak drzala, ale v kuchyni dom prepukla v nekontrolovatelny plac a nedokazala som ovladat svoje koncatiny, ktore mi lietali hore dole, strasne som sa hambila. Nedefinovanu silu na tych prsiach citim stale. Ked som doma v tn, je to pohoda, ked sa priblizim k zidkovej, ozve sa to, ako keby sa vo mne otvoril dajaky kanal, vie dakdo poradit ?

Budte zdrava! V pondelok si udelajte caj z maty, v utorok z zihlavy, v stredu pite len cistu vodu, v ctvrtok caj z rakytniku a v piatok caj z materidusky, v sobotu oddychujte a v nedelu bezte rano na omsu a poproste Pana za odpusteni.

2 komentáře:

  1. Těší mě, že se tento příspěvek rázem vyšvihl mezi nejčtenější! Chlapi se mě v pondělí ptali: Ty tomu věříš? Věřím-nevěřím, ale jistojistě jsem přesvědčen: Něco na těch bohyních prostě je!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, začal jsem památku renovovat a zajímaly by mě všechny informace. Můžete mě prosím kontaktovat? krytoni.mc@gmail.com
    Karel Michalčík

    OdpovědětVymazat