středa 31. srpna 2016

Jaký byl 21. srpen 1968 v Božicích? Hledají se pamětníci

Paní Věra v Božicích nikdy nebyla.
Bohužel.
V souvislostí s úmrtím legendární gymnastky a velké osobnosti moderních českých dějin Věry Čáslavské jsem si uvědomil, jak málo toho víme o událostech roku 1968. Dvacet let se o nich nesmělo mluvit a na mnohé se zapomnělo.


V božické kronice je to taky jedno velké "bílé místo" moderních božických dějin. Kronika končí zápisy z roku 1967 a pokračuje až od roku 1977. Dlouhých deset let se záznamy do kroniky nepsaly.
Je to určitě velká škoda, protože všechny události plynou v čase a i ty méně příjemné stránky života mají v něm své místo.
Víme třeba o mladých mužích z Božic, kteří v letech 1968 a 1969 řešili odchodem za hranice svou deziluzi po násilném zastavení demokratizačního procesu (jak rád zdůrazňoval jeden z výrazných protagonistů Pražského jara Josef Smrkovský "obrodného procesu") invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa.
Taky Věra Čáslavská, tento idol a vzor nejen sportovní veřejnosti, dala najevo svou deziluzi z tzv. bratrské pomoci (ve skutečnosti ruské okupace), když při sovětské hymně sklonila hlavu a odvrátila ji od soupeřky. To nebyla neúcta k ruské gymnastce, to byl symbol vzdoru, zklamání z chování země, toho silného a mocného "dubiska" tam na východě, jak o něm snili mnozí naši obrozenci. Tento pocit se už nikdy nepodařilo z českého národa dostat. Ten pocit zklamání z chování někoho, komu jsme bezmezně chtěli věřit a mnozí i věřili ...
Zvažuje se, že by Věra Čáslavská měla být pohřbena s nejvyššími státními poctami. Jestli s tím bude souhlasit rodina, určitě tomu tak bude. Zcela zaslouženě, nemáme totiž mezi námi téměř nikoho, kdo by dosahoval takových kvalit jako ona, byl známý a uznávaný u nás i v zahraničí. Snad jedině ve svém oboru Karel Gott ... Z žijících politiků dočista nikdo, z oblasti vědy, výzkumu, sportu a umění žijí mezi námi lidé, kteří si úctu zaslouží, ale většině něco málo chybí, aby mohli být zařazeni mezi národní velikány. Čest památce velké Češky!

                      (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat