úterý 2. srpna 2016

Ještě jedno ohlédnutí za Božickými otevřenými sklepy (dopl.)

Ještě jednou se vracíme k letošnímu 3. ročníku Božických otevřených sklepů. O tom, že se tento ročník vydařil a že zaujal široko daleko svědčí i mediální odraz této akce.


Zatím jsem zachytil reportáže a příspěvky na https://www.facebook.com/Dru%C5%BEstvo-bo%C5%BEick%C3%BDch-vina%C5%99%C5%AF-150959228247524/, což je facebook Družstva božických vinařů - http://dbv.webnode.cz/, v Božickém zpravodaji č.4/2016, ve Znojemsku z 1.8.2016 a Znojemském týdnu 1.8.2016. Věřím tomu, že se další informace objevily i v dalších médiích. Pořadatelům se prostě marketing velmi zdařil a výsledek je pro ně zaslouženou odměnou.

Z informací, které dotvořily celkový obrázek akce, mě zaujala anketa o Nejlepšího vinaře BOS 2016. osmdesát hlasujících rozhodlo, že nejlepším vínem byla Pálava Karla Haly. Fotografie a výsledky jsem převzal z FB DBV.

Ještě bych připojil tři poznámky na okraj.
Můj názor, že se něco musí udělat se zastřešením před Obecním sklepem podpořil v Božickém zpravodaji Ing. Zdeněk Čurda. Jeho postřeh v příspěvku "Putování za znojemským veltlínem v Božicích" stojí za ocitování. Má totiž širší záběr a ukazuje, kudy by mohla vést cesta k dalšímu rozvoji vinařské turistiky v Božicích. Ing. Čurda píše: "Letos přijel autobus s účastníky ... k Obecnímu sklepu. ... Znojemští vinaři byli překvapeni hloubkou sklepa (46 m) a prosotry, které čekají na využití. Obdiv sklidila i přilehlá "sklepní" rotunda, která nemá v našem regionu konkurenci.
Naši předkové toto dílo vybudovali pro své potřeby. Několik desetiletí se na tento sklep zapomnělo, nebyl využíván a chátral. Po nedávných opravách a rekonstrukci je dnes otevřen jenom několikrát v roce. V tomto areálu - ale i ve Sklepní uličce u Borotic - nám chybí vhodné, aspoň částečné zastřešení a samozřejmě i sociální zázemí. Je to totiž základní podmínka, jak získat stálé návštěvníky, kteří si dnes již potrpí na vyšší kulturu služeb a rádi se pak vrací."

Ing. Čurda rovněž připomněl doby, kdy byly ve Sklepní uličce u Borotic otevřeny o víkendech družstevní sklepy.  "Vzpomenu na 70. léta minulého století, kdy zemědělské družstvo mělo o víkendu ve Sklepní ulici k Boroticím otevřený sklep s pohoštěním," píše Ing. Čurda a dále doplňuje fakta k současnosti: "Toto pochopilo mnoho vinařských obcí v Rakousku, ale i u nás (např. v Jaroslavicích). Vinaři se zde střídají, třeba jen ve stálé nabídce svých produktů pro milovníky vín." "Pokud to pochopí naši vinaři a zástupci obce, je to námět pro agroturistiku. Taky jiné zajímavosti obce tím lze více zviditelnit a propagovat," dodává na závěr svého příspěvku Ing. Čurda.

Druhý podnět vychází z článku ve Znojemsku nazvaném Kterak se studenti překoštovali v božických sklepích. "To potvrzují i slova manželů Medlínových, rodilých Pražáků, kteří si pochvalují zdejší vlídný přístup k návštěvníkům. Jakožto nedostatek popisují absenci chleba k neutralizaci chuti, či vodu, která je ne vždy samozřejmostí," píše se v uvedené reportáži studentky Barbory Plačkové z Brna. Tady bych to doplnil o dávnou vlastní zkušenost. Když jsem šel kdysi s panem ředitelem Procházkou na první božický košt, tak mě vybavil nezbytnostmi: Chlebem a tvrdým sýrem nakrájenými na kostičky. Nesli jsme si to v sáčku s sebou do klubovny ha hřišti, kde se akce odehrávala.

Třetí postřeh pak vychází rovněž ze zmíněného článku ve Znojemsku. Slečna Plačková v něm píše: "Čeká nás ještě náročná cesta, jelikož se náš kolektiv polarizoval do dvou skupin - na velice rozjařenou a na ty, kteří vypadají, že se s obsahem svých útrob brzy rozloučí..." Těm bych příště poradil, ať zajdou ke sklepu Jiřího Čady, ten tam čepoval kozla a ten by těm překyseleným studentským žaludkům určitě pomohl ...! :-)
    (lan)









Žádné komentáře:

Okomentovat