pátek 12. srpna 2016

Pěstování okurek na Znojemsku. Na návštěvě u pěstitele Roberta Turoně

Pod názvem Pěstování okurek na Znojemsku se páteční vysílání Událostí v regionech (5.8.2016) podívalo též do skladu božického pěstitele Roberta Turoně. "Malé nakladačky, větší přerostky. U pěstitele Roberta Turoně teď sousedé slyší nejčastěji zvuk třídičky. Větší část úrody už má posbíranou," tak začínala ona televizní reportáž.


"Jak se to naváží, tak se to spíš pytluje, " uvádí Robert Turoň, "protože to upřednostňují zákazníci." V Božicích na Znojemsku je od zemědělce odebírají spíš stálí zákazníci nebo známí. Právě tady ale budou mít letos až o 15% menší úrodu. Můžou za to nejrůznější okurkové choroby, které zeleninu napadly.

Obavy o pěstování okurek na Znojemsku přetrvávají, marně se hledají velkopěstitelé. Nejsou totiž lidi, kteří by je chtěli sbírat!!! Přesto všichni věříme, že okurky ze Znojemska nezmizí, i když pěstitelů i zpracovatelů zde výrazně ubylo. Známé značky Fruta a později znovuobnovená Znojmia o svůj znojemský provoz přišly, ale snad se zase jednou podaří najít cestu zpátky ke kořenům.
                           (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat