neděle 21. srpna 2016

Ohlédnutí za Božickým kulturním a sportovním létem

Je před námi poslední akce letošního Božického kulturního a sportovního léta, nebudu-li počítat probíhající okresní fotbalové soutěže. Ta poslední akce je pro děti a připravená je na sobotu 27.8.2016 na Škárkovku. Možná bychom do tohoto letního programu mohli započítat i Božický burčák, který se uskuteční též v letních měsících, a to v sobotu 10.9.2016.


Malé ohlédnutí za právě mizejícími prázdninami a dovolenými nám dá nahlédnout do letošní letní božické kulturní a sportovní kuchyně.

Začít vlastně můžeme už tradičními krojovanými hody, které letos v sobotu a v neděli 25.a 26.6.2016 pořádali božičtí fotbalisté s podporou obce. Akce tradičně zdařilá, ale pořadatelé po zkušenostech z posledních let už teď přemýšlejí nad oživením sobotního i nedělního odpoledního programu. Ta současná podoba - v sobotu fotbal a v neděli taky fotbal - se ukázala jako ne úplně dobrá. Hlavně v sobotu je třeba přemýšlet nad výraznou změnou.

V úterý 28.6.2016 se v sále kulturního domu konala odpoledne Školní akademie.

Hned následující víkend - v sobotu 2.7.2016 - se uskutečnila velice zdařilá akce Bylinky kolem nás, vycházka okolím božické Kolonie s bylinkářem Vláďou Vytáskem. Pořadatelům ze Spolku Jiráskova domu osvěty patří velký dík za výbornou akci.

Další akcí byly v sobotu 9.7.2016 celodenní závody Okresní hasičské ligy na hasičské dráze u Jevišovky. Akce velmi dobře připravená a zajištěná, ale - málo božických diváků! Můžeme se ptát: Proč?

V rámci letošního ročníku Hudebního festivalu Znojmo vystoupil v božickém kostele sv. Petra a Pavla v neděli 10.7.2016 ve 13 hodin varhaník Martin Jakubíček. Jaký měla akce ohlas a jaká byla návštěvnost nevím, každopádně je to akce, která by měla v božickém kulturním kalendáři zůstat. Je totiž poctou pro naši obec být začleněn do takové významné kulturní akce.

Velmi dobrý ohlas měly letošní Božické otevřené sklepy, které se konaly v sobotu 23.7.2016 v odpoledních a podvečerních hodinách  na několika místech v Božicích. I z naší ankety vyplynulo, že se lidé této akce zúčastnili anebo se po letošním velmi pozitivním ohlasů chystají akci navštívit příští rok. To je pro pořadatele z řad Družstva božických vinařů velká pochvala i velký závazek.

Další akcí byly přípravné zápasy božických fotbalistů po tři víkendy na přelomu července a srpna na božickém hřišti. Přišli se podívat nejen fandové fotbalu, ale i další návštěvníci. Třeba s dětmi, nebo s kamarády posedět, podívat se i si dát něco na občerstvení. Velmi dobrý nápad i do budoucna, jenom by to chtělo jeden z víkendových přípravných fotbalů spojit s taneční zábavou na hřišti. To tady lidem hodně chybí. A jak vyplynulo z jednoho diskuzního příspěvku, lidé rádi vzpomínají na "čaje o páté", které se kdysi pořádaly ve svazácké klubovně.

5. ročník hasičského fotbalového turnaje na Škárkovce se letos posunul o týden (na 20.8.) a termínově kolidoval jak s cyklovýletem, tak s mistrovským zápasem okresního přeboru. Bylo mi však líto pořadatelů, kteří opět tradičně kvalitně připravili prostředí na Škárkovce, že tam letos přišlo málo návštěvníků. Taky se můžeme ptát: Proč?

Jak dopadl cyklovýlet Z Božic až na konec světa ... ještě v tuto chvíli nevím, ale předpokládám, že se do něho zapojila taková dvacítka účastníků, což je až dost. Perspektiva akce je i do budoucna dobrá.

Fotbal letos na podzim hrajeme  převážně v sobotu a to není pro božické diváky dobrý čas. Ukázalo se to i včera (20.8.2016), kde bylo i přes dobré počasí méně diváků, než by zcela určitě přišlo dnes v neděli. Taková tradice tady v Božicích dlouhá léta byla a bude třeba se k ní zase vrátit.

Akce pro děti na Škárkovce bude určitě dobrá a snad se o ní něco dozvíme z božických médií. Pod názvem Hurá do školy se koná v sobotu 24.8.2016 v 16 hodin na Škárkovce.

Avízovaný Božický burčák v sobotu 10.9.2016 od 16 hodin v Obecním sklepě určitě přiláká řadu návštěvníků, aby ochutnali letošní "šťávičku" dříve, než se zlomí a začne se z ní postupně tvořit kvalitní božické víno.

Jedna z plánovaných akcí - Farmářské trhy na Kolonii - se neuskutečnila.

Jestli jsem na něco zapomněl, tak se omlouvám. Možná by bylo dobré obnovit tradici plakátů akcí na určité delší časové období, tak jak to v Božicích v 80. letech dělal SKP Božice vedený Evou Kunovou (Cupalovou) a Libuší Hrdličkovou. Osvědčené věci by měly zůstat zachovány, jenom je můžeme aktualizovat a modernizovat.
                                (lan)

Pozvánky na akce:





Žádné komentáře:

Okomentovat