čtvrtek 10. ledna 2019

Jel ´sem dneska šalinou aneb hantec žije (dopl.)

Hantec úřední jazyk EU!
Do našeho hlavního moravského města jezdím rád, i když někdy musím. Tak taky dneska. Zaparkoval jsem na odstavném parkovišti "u mrtvolky" (už není zadarmo) a do štatlu jel šalinou. Už na zastávce jsem se bavil pohledem na první šmirgl, který přijel. Docela mě dostal nápis "Hantec úřední jazyk EU!"

Vystoupil jsem "na čáře". Měl jsem chvilku čas a tak jsem zašel do nedaleké Beethovenovy ulice, kde sídlí Český rozhlas Brno a na vrátnici si můžete vzít jedinečnou brožurku Babské rady. Cestou jsem minul improvizované kluziště "pod žirafou", které za poledne upravovala rolba. Za chvilku už se tam hnali "malí kalósci" s bruslema.
Zpátky jsem se vracel Solniční ulicí a před známou pivnicí U Formana sjížděl v tom dnešním vlezlým počasí zralý týpek elektrickou kytaru jako by se nechumelilo. Zastavil jsem se a chvílí poslouchal, jestli jsou to Cream, King Crimson nebo snad Led Zeppelin? A do futrálu jsem mu vhodil pár drobných guldenů. Potěšil mě, i když okolo bydlící si musí dávat asi vatu do uší z toho kvílení... "Přes čáru" seděla typická brněnská dvojka na rantlu přízemního okna a choulila se v chladu do vaťáků. V tomto čase nabízeli na prodej kočičky. Ty známé vrbové posly jara. Já bych tam nevydržel ani minutu....
V Brně jsem kdysi studijně pobýval čtyři roky a mám Brno doopravdy rád. S jeho lidmi i s těmi typickými figurkami. Patří tam jako kdysi Zlatý slavík Rudi Kovanda nebo dr. Špína. A nezapomenutelný Franta Kocourek.

Na závěr si přečtěte kousek známé pohádky (i filmu) v hantecu. Poznáte, o kterou jde pohádku? O Vánocích ji taky dávali v televizi. Kdo hrál krále neprozradím, ani jeho šaška, ale jednu z výrazných ženských rolí vdovy máme spojenou s krásnou herečkou Marií Glázrovou, no a jednu z dcer hrála mladičká Milena Dvorská.

Je to už hafo járů, co v jednom kingálství lajfčil king, kterej měl tři vodlitky. Kocny už to byly fešný, lejtka jim jen fajrovaly a kingálovi hrabalo štriclou, kerá z nich schlamstne jeho sicnu. Stará mu zagrebovala už dávno a tak neměl s kým by vo tem hodil hantec. Dal echo do světa, že chce vogólovat tři svý šroply. Asi tak za dva metry doklapali tři hofírci, kerejm ale nešlo vo kocny, ale vo goldnu kerá z té gólovačky kápne.
Kingovi ale furt klapalo štriclou, kerá z těch tří bude mít sicnu po něm. Nakonec mu vyrval skobu z čapy jeho šaškec. No a tak si kingál zavolal svoje vodlitky na tepich. Hantýroval: Teď tady vybalíte jak su vám přilitej u hercny a keré budu nejvíc, tak ta vyfasuje sicnu po mě.
  • První hlásí: Fotr, seš mi milé jak drahý grymle.
  • Von na to: Dobrý.
  • Ta druhá hlásí: Fotr, seš mi milé jak goldna.
  • Von na to: Taky gut.
  • No a ta třetí co se menovala Mařena, už to měla progoumaný a hantýruje: Fotr, seš mi drahej jak salcna.
  • Kingál málem spolkl záklopku a vystartoval: Co to na mě jedeš za serpentýny. Snad blbě gómu. Hoď to eště jednou.
  • No a tak vona hlásí znova: Fotr, seš mi milej jak salcna.
  • Nato von už vyjel: Jeď pali aus z mýho kéru nebo zmerkneš teho mlatu!

A tak si ta nejmladší sbalila pingl na hrb a hrnula štatlem pali. 
               (lan)










2 komentáře:

  1. Je to pohádka Sul nad zlato nebo Salcna nad goldna.

    OdpovědětVymazat
  2. A film s Janem Werichem a Vlastou Burianem Byl jednou jeden král.

    OdpovědětVymazat