středa 23. ledna 2019

Pajasany u kulturáku padly k zemi. Chtělo by se říct: Konečně!

Při dnešním odpoledním návratu ze Znojma jsem viděl nejen bouračku na křižovatce u sklepů na Zámlýní, ale taky kácení vzrostlých pajasanů před kulturním domem. Musím s úlevou konstatovat: Za dvě minuty dvanáct!!!



Obecní web k tomu uvádí: Z důvodu havarijního stavu musíme přistoupit k pokácení dvou vzrostlých pajasanů žláznatých u obecního úřadu. Již na podzim 2017 znalecký posudek vyhotovený Ing. Jaroslavem Kovaříkem, Ph.D. hodnotí zdravotní stav stromů jako zhoršený, stejně tak jejich vitalitu a statické poměry mírně narušené.


Loňský suchý rok se však na stromech velmi podepsal a stromy téměř uschly. Vzhledem k tomu, že stromy rostou u frekventovaného chodníku a komunikace, a velkému riziku zranění procházejících nebo projíždějících osob, vydal Obecní úřad Božice povolení k jejich pokácení. V jarních měsících bude za tyto stromy provedena náhradní výsadba ve vhodné lokalitě.
Viz: https://www.facebook.com/Bo%C5%BEice-581379235282936/?ref=hl

P.S.
K tomu bych ještě dodal otázku: Pajasan žláznatý je uváděný jako invazivní rostlina, která u nás nepatří k původním rostlinám. Naopak má plno negativ a je agresivní toxickou dřevinou. Proto nerozumím poslední větě, v níž se praví, že za tyto dva pokácené škůdce bude někde ve vhodné lokalitě provedena náhradní výsadba. Za a) nevidím žádnou vhodnou lokalitu v suchem sužovaných Božicích, za b) máme neblahou zkušenost s výsadbou a hlavně udržováním Aleje života a za c) myslím si, že zrovna v Božicích máme zeleně tak akorát a předstírat nějakou náhradní výsadbu za stromy, které tady neměly ani vyrůst do dnešní podoby, mi přijde docela zvláštní.

                                 (lan)

3 komentáře:

  1. Poslední věta je pochopitelná, protože za každý pokácený strom zákon požaduje náhradní výsadbu, je logické, že může jít o jiný a vhodný druh dřeviny, ne tedy stejný. I občan, kterému je kácení povoleno, má mít stanovenou povinnost náhradní výsadby. A nejde jen o vysazení nějakého proutku, ale má být stanovena i délka péče o výsadbu. Ovšem něco jiného je náhradní výsadbu určit a něco jiného je občanem tuto výsadbu uskutečnit. Ale i u solární elektrárny u nás v Božicích vidíme, že žádná náhradní výsadba kolem cesty provedena nebyla, i když to stavební povolení určovalo.-PePř-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, solární baroni a jiná novodobá šlechta nemusí respektovat nic. Jde to od pana nejvyššího a končí to u toho posledního. Chvíli skučí, jak je jim ubližováno, jak se nepřeje byznysu a čeká se, až problém vyhnije. A propos: naši solární baroni v Božicích odstranili dokonce veškeré identifikační údaje a ono se taky nic neděje... Přehlížení, ignorace, obavy a já nevím co...jim hrají do karet.

      Vymazat
  2. Odpověď na otázku: Proč musely vzrostlé zdravé pajasany u kulturního domu k zemi uvedl už v době činu facebook obce Božice. jelikož se na mě řada občanů kvůli tomu neustále obrací, připuji vyjádření vedení obce Božice ještě jednou: Z důvodu havarijního stavu musíme přistoupit k pokácení dvou vzrostlých pajasanů žláznatých u obecního úřadu. Již na podzim 2017 znalecký posudek vyhotovený Ing. Jaroslavem Kovaříkem, Ph.D. hodnotí zdravotní stav stromů jako zhoršený, stejně tak jejich vitalitu a statické poměry mírně narušené. Loňský suchý rok se však na stromech velmi podepsal a stromy téměř uschnuly. Vzhledem k tomu, že stromy rostou u frekventovaného chodníku a komunikace, a velkému riziku zranění procházejících nebo projíždějících osob, vydal Obecní úřad Božice povolení k jejich pokácení. V jarních měsících bude za tyto stromy provedena náhradní výsadba ve vhodné lokalitě.

    OdpovědětVymazat