středa 23. ledna 2019

Varování majitelům psů

Ilustrační foto
Na webu obce Božice čteme následující varování: Obecní úřad upozorňuje všechny majitele psů, aby věnovali zvýšenou pozornost svým zvířatům a tomu, co mohou na volných prostranstvích v obci, ale i na zahradách rodinných domů konzumovat.



V posledním období se v obci bohužel vyskytl případ úhynu psa s podezřením na otravu neznámou látkou. Obecní úřad Vás touto cestou prosí o spolupráci a ostražitost. Pokud ve svém okolí zjistíte pohyb podezřelých osob, které např. přes plot hodí nějaký podezřelý pamlsek Vašemu zvířeti, neváhejte prosím takový poznatek sdělit obecnímu úřadu (tel. č. 515257125).

     (lan)

Názor odborníka:
Jak dopadnout traviče? Je mi jasné, že kdybyste věděl jak, tak už to dávno děláte, ale….
To je otázka pro policii. Je to činnost se všemi průvodními jevy kriminální činnosti. To, jak dopadnout traviče, musí vědět a udělat policie. Já nejsem vyšetřovatel.
Co ve skutečnosti hrozí dopadenému usvědčenému traviči? Je hrozba postihu vůbec dostatečná?
Evidentně ne, protože se to pořád dělá. Co komu hrozí záleží na konkrétních okolnostech. Může se jednat o nedovolenou manipulaci se zakázanými látkami, o týrání (bez ohledu na to, jestli je to pěnkava nebo orel mořský), může jít o pytláctví, o nedovolené nakládání se zvláště chráněnými druhy. Podle rozsahu a umístění návnad mohou některé případy návnad v okolí pramenišť souviset také s obecným ohroženým.
Pokud byste měl možnost, co byste travičům vzkázal?

Ať toho nechají. Je to naprosto nesmyslná a barbarská činnost. Je to praktika, která do 21. století prostě nepatří. Nemá co dělat v uvažování rozumného člověka. A je nesmyslná proto, že neřeší žádný problém. Chcete ochránit populace zajíců nebo bažantů? Ví se, že takhle to fungovat nebude, příčiny jejich úbytku jsou někde úplně jinde. Jejich původ je ve změně hospodaření v krajině. To žádný karbofuran nezmění. Trávení prostě nic nevyřeší.

2 komentáře:

  1. Bohužel dnes se stal další případ otravy pejska. Byl přivolán veterinář, ale již nebylo pejskovi pomoci. Dávejte prosím všichni kolem pozor na své psí kamarády, na psi u sousedů. Doufejme, že se to nebude již opakovat. PK.

    OdpovědětVymazat
  2. Očkování psů proti vzteklině se bude konat v sobotu 2. února 2019 od 10:30 před OÚ a od 11:45 na Kolonii. Cena za očkovací vakcínu na 2 roky je 200,- Kč. Očkování je povinné pro všechny psy starší 6 měsíců. (z webu obce Božice)

    OdpovědětVymazat