středa 20. března 2019

Na obzoru nová soukromá bytovka? Budeme se bránit!

Až dnes jsem se dozvěděl nějaké podrobnosti ze zasedání zastupitelstva, které se konalo před měsícem a na němž jsem zcela výjimečně nebyl. No a tak jsem se dozvěděl, že vedle tzv. Pastelek má být postavena ještě jedna bytovka.


Vše se skrývalo za jedním z bodů Usnesení 3. zasedání Zastupitelstva obce Božice konané dne 14. února 2019:
6. ZO schvaluje záměr prodeje části pozemku parc. č. 3136/3 v kat. území Božice.

On totiž tento pozemek je právě ten, jehož část chce Obec Božice prodat soukromému investorovi, firmě VAPAS, který zde prý postaví bytovku.

Takže přeci jenom se v rámci prodeje obecního majetku něco dělo. Otázkou zůstává, jestli je tento záměr rozumný.

Jak jsme v pátek 15.3.2019 zjistili, naše obec nelenila a pod tlakem investorky z firmy Vapas tlačí prodej pozemku, aby mohla stavba být uskutečněna.
Zarážející (a smutné zároveň) je, že nás, kteří budeme touto tajně připravovanou stavbou dotčeni a jejichž domy budou touto možnou stavbou výrazně znehodnoceny, se neobtěžoval NIKDO ani informovat o tomto záměru!!! Všechno se koná pomaloučku, potichoučku, plíživě - O NÁS BEZ NÁS!

Docela by mě zajímalo, jestli se členové zastupitelstva šli aspoň podívat, o čem rozhodují. Obávám se, že nikoliv! Jak jsem napsal v nadpisu: BUDEME SE BRÁNIT!!!


Původně publikováno 7.3.2019.

                        (lan)

Takto to vypadá dnes - 16.3.2019 - z našeho dvora. Jedno takové monstrum by se nám potom mělo dívat do zahrádky a do dvora a do oken domu!!! Představitelům obce Božice to zjevně nevadí, oni přece bydlí jinde a za svůj dvůr a zahradu si třípodlažní bytový dům určitě nepostaví. 


Tento pohled by se stal minulostí.....

14 komentářů:

  1. Děti snad mají hřišť na hraní dost ne? Za nás (10let zpět) jsme žádná hřiště na hraní nepotřebovali, a venku jsme byly pořád

    OdpovědětVymazat
  2. Za nás nebyly ani ty blbý výrobky. Hnus do vesnické architektury. I když Božice Jsou stejně už zničený. Bytovky, kulturak , řadovky, a kostky různé ve staré zástavbě. No prostě hrozný. Zlatý setiny třeba v Rakousku. Tam to neznají. Bytovka. Takový přežitek. Jak za socialismu. Byty pro pracující povl

    OdpovědětVymazat
  3. postavit bytovku v těchto místech to musela vymyslet nějaká hlava mapa! snad nízký domek, ale bytovku???

    OdpovědětVymazat
  4. A o co vám jde ? Soukromá bytovka a tím pádem se tam nenaštípe někdo kdo na na obci známosti že ??? Žádný přednosti před ostatními jen skrz to že jsem "někdo" .... Na tomto place stejně nic není tak nevidím duvod se tak strašně bránit, starejte se každej o svoje domky a nebuďte moc aktivní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A vy si jako někdo myslíte že tam budou bydlet lidi z božic :) :) kteří marně čekají na obecní byt:) to se postaví pro VIP lidi z Vapasu.. Ještě se tady bude někdo čertit.. Však vůbec si na tom place nehrají děti

      Vymazat
  5. My, kterých se nás to týká, se bránit budeme. Pan Nevrkla není jediný, komu se tento záměr nelíbí. Je nás mnohem víc. Ano, staráme se o naše domky, hlavně o naše soukromí v nich. Nevím, komu by se líbilo, kdyby mu na dvorek vidělo několik pater bytovky.
    Určitě se v Božicích i Křídlovicích najde spoustu jiných lokalit, které by nikoho neomezovaly.
    Zdenka Dojčarová

    OdpovědětVymazat
  6. Milá rado a zastupitelstvo, takto se se svými občany nejedná. Holt arogance a papalášství je teď opět v módě.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět anonymní pomlouvání a hrdinství. Občas by stačilo zajít si na verejne přístupné jednání obecního zastupitelstva a vyjádřit tam své názory. Jistě je všichni rádi vyslechnou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na těchto stránkách si ráda čtu hlavně o historii obce. Při pročítání tohoto článku a reakcí na něj mi vycházejí 3 závěry: 1. Chcete "soukromou" bytovku, protože si myslíte, že "obecní" byty jsou jen přes známost. 2. Obecní úřad se zvoleným postupem asi dostal někam, kam ani nechtěl. 3. Všichni útočící můžou být čestní - ozvěte se proto obecnímu úřadu, že si přejete, aby bytovka stála u vašeho domu. Pane Michale, jestli to správně chápu, tak se těm lidem divíte. Ale my si vás (nemyslím vás konkrétně) volíme proto, abyste nás zastupovali a pomáhali nám. Ne každý se na jednání dostaneme (někdo např. pracuje ve směnách, takže si o účasti na zastupitelstvu může nechat zdát), ale proto máme vás! Třeba jste to jen nedomysleli. A nebo je ta "malá domů" velká... ale to nechci být zlá. Píšete o hrdinství. Buďte hrdina a svým spoluobčanům pomozte. Myslím, že to jde pochopit i bez vysvětlování na zastupitelstvu. Pokud postavím u rodinných domků bytovku, tak těm lidem zničím soukromí. Na to opravdu stačí selský rozum a cit.

      Vymazat
    2. Obecni byty o tom bych pomlčel jak se tady přiděluji.. Stačí si poplakat postěžoval.. A světě div se. Všechno jde když se chce! !:) :) ale to bylo je a bude

      Vymazat
  8. Dobrý den.
    I když na tyto stránky moc nechodím, po upozornění a dotazech několika spoluobčanů, chci zareagovat na příspěvky ohledně stavby nové bytovky vedle "pastelek". Jsou, kromě jednoho, anonymní, asi tito lidé nemají odvahu se podepsat a mrzí mě, že tyto občany jsem neviděla ani na veřejném projednávání územního plánu obce a ani na zastupitelstvu, kde mohou své požadavky a připomínky říct. Na tato jednání chodí pravidelně jedni a ti samí lidé, čehož si cením, a které bych spočítala na prstech jedné ruky.
    Na posledním zastupitelstvu, kde se toto projednávalo, byli jen manželé Kunovi.
    Už tam stojí "pastelky", ze kterých je také vidět a kdo chce, bude se lidem do soukromí dívat tak či tak.
    Zároveň mě uráží anonymní osočování vedení obce, členů zastupitelstva a také, v jednom příspěvku, i pracovníků firmy Vapas.

    Ludmila Benkovičová

    PS: Aby se tito kritici do té nové bytovky nakonec nenastěhovali...

    OdpovědětVymazat
  9. Na facebooku obce je zveřejněno stanovisko části rady obce. Přetiskuji ho v plném znění:
    Rada Obce Božice v reakci na článek a především anonymní diskuzní příspěvky na webových stránkách Pro Božice (www.probozice.blogspot.cz) by chtěla objasnit problematiku plánovaného prodeje pozemku na výstavbu bytového domu.
    Vzhledem k tomu, že v původním územním plánu nebyl vyčleněn žádný pozemek k výstavbě bytových domů a zájem o tento druh bydlení je v naší obci stálý, byly v novém územním plánu navrženy dvě lokality pro tuto výstavbu ( u „Pastelek“ a v části zahrady I. MŠ). Bytovou výstavbu podporovaly ve svém volebním programu v podzimních komunálních volbách i dvě volební strany, které v těchto volbách uspěly. Zarážející tak je, že volební lídr jedné z těchto stran - Pro Božice, se k této plánované výstavbě nyní staví tak negativně.
    Nový územní plán schválený 13.9.2018 byl připravován téměř dva roky a všichni občané obce měli možnost se k němu vyjádřit na veřejných projednáváních, které jsou při tvorbě územního plánu povinné a které také proběhly dle platné legislativy a byly zveřejněny na úřední desce zákonem stanovenou dobu. Je s podivem, že se nyní někteří občané pozastavují nad možností výstavby v této lokalitě a dokonce píší, že se tuto skutečnost snažilo vedení obce utajovat.
    Aby se předešlo ukvapenému prodeji, byl nejdříve projednán a schválen (na 3. zasedání ZO 14.2.2019) záměr prodeje pozemku a teprve následně se na dubnovém zasedání zastupitelstva obce bude projednávat prodej tohoto pozemku. Projednání a schválení záměru prodeje bylo nad rámec povinností zastupitelstva obce, proto je nepravdivá a zavádějící informace o utajeném prodeji.
    Za největší problém však považujeme, že na výše zmíněném webu byl zveřejněn anonymní diskuzní příspěvek, kde neznámý diskutér píše o korupčním jednání v případě tohoto prodeje. Je zde zmiňována rada a zastupitelstvo obce. Pokud tento pisatel má konkrétní poznatky o takovémto jednání, měl by podat trestní oznámení, v opačném případě je to lež a tento příspěvek neměl být zveřejněný. Bohužel se toto nařčení týká i neuvolněných radních a zastupitelů, kteří tuto činnost vykonávají po své práci za minimální odměnu – v Božicích jsme dlouhodobě na méně než 50% zákonné odměny. Zveřejnění tohoto lživého příspěvku znevažuje práci demokraticky zvolených zastupitelů naší obce.

    Karel Hala, starosta
    Jiří Čada, místostarosta
    Ing. Jiří Dvořák, radní
    PaedDr. Růžena Baráková

    OdpovědětVymazat
  10. Tak třeba takhle to dělají jinde: Jaký je v městysi zájem o výstavbu nových rodinných domů, zjišťuje vedení Šatova. Na webu obce tak zveřejnilo průzkum, do kterého se veřejnost může zapojit. „Podle reálného zájmu, tedy znalosti potřebného počtu stavebních parcel, vytipujeme vhodnou lokalitu a začneme plánovat přípravy,“ sdělila starostka Šatova Lenka Stupková.
    Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/satov-mapuje-zajem-o-stavbu-rodinnych-domu-20190319.html

    OdpovědětVymazat