čtvrtek 14. března 2019

Zatajený incident československé armády s UFO. Měla to být Intergalaktická bitva?

Neidentifikovatelný létající předmět nad
Vranovem...
Neidentifikovatelné létající předměty, takzvaná UFO, lze v drtivé většině nakonec racionálně vysvětlit. Jenže existuje hned několik případů, které i přes dostatek informací racionálně vysvětlit nelze. Hned několikrát se s podivnými létajícími předměty utkala i československá armáda. Chlubit se tím pochopitelně nechce. První z nich zachytily radiolokátory v Božicích 12.7.1987. Příběh nese označení "intergalaktická bitva" a jedná se o první manévrový souboj s ufony na naším územím.


V Božicích jsme tenkrát žili, ale o incidentu jsme nic nevěděli. Armáda se rozhodla jej ututlat. O co ve stručnosti šlo?
Božický radiolokátor zachytil ve vzduchu předmět letící z Rakouska na naše území. Když bylo letící těleso nad Vranovem n.Dyjí vzlétá z božické základny hotovostní vrtulník. Ano, vrtulníky na letišti v Božicích pamatujeme všichni.
Vzlétá k něčemu, co na radaru vypadá jako sportovní letoun. "Seděli jsme na plošině v Božicích," říká dnes pilot vrtulníku. Rozkaz zněl: "Cíl najít a zlikvidovat!" Jenže ani pilot ani navigátor nemohli tajemný létající předmět mezi mraky najít. Incident nad Vranovem probíhá dramaticky. "Je kilometr před vámi," hlásí z božické centrály. Najednou ho vidíme! Nad námi se objevil nečekaný úkaz. Zvláštní, nikdy neviděný létající předmět! "Vypadal jako doutník ve stříbrném obalu," vzpomíná dneska pilot vrtulníku. Rozkaz zní: Sestřelit kulometem! Marně ho hledáme, vzpomíná navigátor. Palte, palte...!!!!
Po více než dvou hodinách akce končí zcela prozaicky: Vrtulníku došlo palivo! Ke skutečné intergalaktické bitvě nedošlo! Mohlo to mít fatální důsledky. Ve vzduchu i na zemi.
Vojáci se rozhodli celý incident utajit. Vojáci nesplnili rozkaz (neidentifikovatelný létající předmět nesestřelili), jejich velitelé vydali nebezpečný rozkaz. A tak bylo rozhodnuto věc ututlat a nemluvit o ní. Tak to v Božicích funguje vlastně dodnes. :-)

Celý příběh byl zveřejněn dnes na internetové televizi STREAM.CZ. A pořady TaJeMno vysílá každý den televize Seznam.cz, tu naladíme všichni. Tento díl je v pořadí 19.

K příběhu zpracovaném Jardou Marešem se živě diskutuje na https://www.stream.cz/tajemno/10030922-zatajeny-incident-ceskoslovenske-armady-s-ufo. A můžete i tady.

         (lan)
Z internetové diskuze k tématu:

Radek Pavka
V letech 1982-1984 Brno a ostatní oddíly protivzdušné obrany jsme s tím setkali-nikdo ale nic nesměl říct a jako by se nic nestalo
vysvětlení-Narušitel ze západního okruhu -tečka -uzavřeno

Vítězslav Kr
Jinak tento incident velmi serioznĕ popsala Česká televize v pořadu Reportéři Čt asi před 15ti lety. Zde zaznĕla nová informace, že souboj trval dvĕ hodiny.


Toto je vrtulník, který tenkrát vzlétl z božického letiště...


2 komentáře:

  1. Zajímavé, já prvně myslel, že je to vtip.

    OdpovědětVymazat
  2. Další info na http://www.projektzare.cz/nej-pripady-ufo/incident-nad-vranovem/

    OdpovědětVymazat