pondělí 2. listopadu 2020

Božice v médiích: Božice to vědí


 Pondělní Znojemsko přináší celou řadu příspěvků, které se v nějaké míře vážou k Božicím. Na první straně jistě zaujme titulek Nedostatek informací vyvolává spekulace, Božice to vědí, Plaveč ne
Článek, který pokračuje ještě na straně třetí, se věnuje aktuální situace spojené s šířením koronaviru na Znojemsku. Na několika příkladech uvádí, jak při nedostatku informací vznikají fake news. Vše začalo poplašnými zprávami o situaci v domově pro seniory v Jevišovicích. Tam nechal pan ředitel 22.10.2020 testovat všechny zaměstnance a všechny klienty. Testování provedli dva vojáci, proškolení armádní specialisté. Jevišovicemi se však začali šířit zaručené zprávy, že  do Jevišovic přijela armáda, aby v tamním domově  převzala péči o klienty, protože personál je v drtivé většině nakažený covidem-19. Pravda je však taková, že nakažená byla třetina zaměstnanců a polovina klientů a domov si provoz nadále zajišťuje vlastními silami. Vše je k dohledání na webových stránkách DS v Jevišovicích. Aktuálně je tak v Jevišovicích údaj 98 nakažených.

Autorka reportáže se v této souvislosti obrátila s dotazem, jaké je situace v jiných zařízeních péče o seniory i na ředitelku Domova Božice Ivanu Petráškovou. Ta jí potvrdila, že v božickém Domově není ani jeden pozitivně nakažený občan, jak mezi zaměstnanci, tak mezi klienty. Z toho je jasné, že 10 nakažených občanů v Božicích je mezi ostatními obyvateli obce.

Naopak ředitel Domova v Plavči odmítl takové údaje sdělit a tak jenom může přiživovat spekulace, kolik z 9 nakažených v Plavči je mezi personálem a klienty Domova.

S informováním a zveřejňováním aktuálních informací nemají však problém pouze ředitelé domovů pro seniory. Podobné jed to i mezi řediteli škol, jak jsme nedávno viděli v Hrušovanech n. Jev. i mezi starosty obcí.

Ještěže to Božice vědí.


Další článek spojený s Božicemi se týká současného božického občana Metoděje Bubíka. V nové rubrice VZPOMÍNKOBRANÍ je připomenuta jeho mnohaletá obětavá práce v roli kustoda a sekretáře Znojemských Orlů:



Poslední zpráva nás sice moc nešlechtí, ale jak je v článku naznačeno: Nepořádek v málo frekventovaném místě za božickou Kolonií tam spíše páchá někdo z okolních obcí.




1 komentář: