pátek 13. listopadu 2020

Kdy se dočká opravy křídlovická studánka Na kopečku?


 Není peníz, není láska. To znáte určitě všichni. Není vůle, není funkční studánka a voda si to zbytečně "šumí" povrchovým žlabem a po silnici Na kopečku v Českých Křídlovicích
Průběžně dlouhodobě mě na tento tristní smutný stav upozorňují občané Křídlovic nebo ti, kdo tudy sem tam projedou. Bohužel tady můžeme jenom apelovat na božickou radnici, aby se pustila do díla. Zatím marně ....

Po různých výzvách došlo už před léty k jakési údržbě a vnější opravě. Bohužel to nejdůležitější, aby byla zachycená a aby sloužila lidem, to se nepodařilo.

Na mapy.cz viz https://mapy.cz/turisticka?x=16.2726228&y=48.8390669&z=19&l=0&base=ophoto je křídlovická studánka Na kopečku přímo vyznačená, takže láká i turisty:



Studánka Na kopečku v Českých Křídlovicích je podchycena i na webu https://www.mistopisy.cz/pruvodce/obec/7618/bozice/pamatky-turistika/

Píše se zde o ní toto: 

Zděná studánka – v západní zastavěné části Křídlovic se nachází zděná studánka s kovovými dvířky. Kvalitní pitná voda přetéká do kanalizace a je nahodile využívána obyvateli.



Dále se o ní dočteme odbornější podrobnosti na webu: https://www.veronica.cz/mapa-studanek?i=5102

Zde se uvádí, že voda je nepitná.


K tomu všemu je možno dodat: Není to trestuhodné plýtvání pitnou/nepitnou vodou na konci tak těžkého koronavirového roku 2020? A není to velká škoda chovat se takto macešsky k jedné zajímavé chloubě naší obce? Kdo z odpovědných se chopí iniciativy?


K dnešnímu apelu mě přiměl článek publikovaný dnes na webu https://zpravyzmoravy.cz/lesnici-opravili-studanku-u-buku-tece-z-ni-voda/?fbclid=IwAR2VpsBFnJX8MQAxeLKfm6Qmm-MG54ZGVCgnHGWq9Wk318330GllLQcJbes

Kdy se budeme moci podobným dílem pochlubit i my v Božicích?

Ukázka z textu:

Lesníci opravili studánku U Buku. Teče z ní voda

Lesníci ze školního podniku Mendelovy univerzity opravili nejstarší studánku na svém rozsáhlém lesním území. Po deseti letech z ní znovu teče voda. Takzvaná Doležalova studánka se nachází ve spodní části palouku U buku jen kousek od silnice mezi Soběšicemi a Útěchovem.



Obnovená studánka je součástí lesnického Slavína

Jan Doležal byl významným lesnickým spisovatelem ve 2. polovině 19. století. Založil a od r. 1872 vydával první česky psaný lesnický časopis Háj. Po jeho osobě pojmenovaná studánka pochází z roku 1933 a byla vůbec první svého druhu na území univerzitních lesů. Dnes je jich kolem padesáti. Doležalova studánka je součástí takzvaného lesnického Slavína, tedy unikátní sítě památníků a zastavení, které jsou v lesích Mendelovy univerzity v Brně věnovány milovníkům přírody, lesníkům či umělcům.

Studánky na území školního podniku Masarykův les Křtiny jsou pojmenovány po významných osobnostech, popřípadě i druzích zvířat a vyvěrající voda má sloužit jako osvěžení člověku i zvěři. Nově opravená studánka byla naposledy rekonstruovaná v roce 1989.

Lesníci postupně obnovují další studánky

„Posledních 10 let vlivem sucha a poklesem hladiny podzemní vody přestala voda ze studánky vytékat úplně. Aktuální rekonstrukce spočívala v nalezení vodního zdroje, prohloubení jímky a v celkovém snížení úrovně výtoku,“ uvedl Lumír Dobrovolný, vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky školního podniku.

Obnovu studánek i památníků financuje školní lesní podnik ze své hospodářské činnosti. Náročnější rekonstrukce, mezi které patřila i Doležalova studánka, se pohybují v řádech stovek tisíc korun, a proto je jejich obnova pomalá. „Zaměřujeme se hlavně na návštěvnicky a historicky významné objekty. Jsme v tomto směru otevřeni hmotné i nehmotné spolupráci s obcemi, firmami i jednotlivými občany,“ dodal Dobrovolný.

Zdroj: Mendelova univerzita, foto: obec Podolí




Žádné komentáře:

Okomentovat