pátek 27. listopadu 2020

Vláda projedná možnost dálkové účasti zastupitelů, radních i občanů


 Členové zastupitelstev a rad krajů a obcí by měli mít možnost účastnit se zasedání distanční formou. Změnu zákonů o obcích, krajích a hlavním městě navrhlo zejména kvůli koronavirové epidemii ministerstvo vnitra. Radní a zastupitelé by tak mohli místo přímé účasti využít připojení přes internet. Úpravu v pondělí projedná vláda. 

Podle ministerstva vnitra se členové rad a zastupitelstev scházejí dálkově již nyní, chybí ale výslovná právní úprava. Možnost distanční účasti začali využívat v daleko širší míře kvůli nemoci covid-19 a opatřením upravujícím počty lidí na hromadných akcích. 

Vnitro proto navrhlo, aby se za využití technických zařízení pro přenos obrazu a zvuku mohla zasedání účastnit i veřejnost. Obce mohou stanovit případy, za kterých ji připustí, nebo to ponechat na rozhodnutí starosty pro každé zasedání. Pokud dálkovou formu obec povolí, bude muset na své straně zajistit, aby se lidé mohli k jednání připojit. „Bude však na jejím uvážení, do jaké míry zabezpečí technické vybavení i pro jednotlivé zastupitele,“ napsalo ministerstvo.

                                                   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat