pondělí 2. srpna 2021

Čeští a moravští vinaři mají nového šéfa. Jan Grois jim není


 Novým prezidentem Svazu vinařů ČR je po čtvrteční valné hromadě ve Velkých Bílovicích PhDr. Martin Chlad, dosavadní marketinkový a obchodní ředitel SV ČR. Do vrcholné funkce největší tuzemské vinařské organizace byl zvolen drtivou většinou. Dr. Martin Chlad (43 let) pochází z Moravskokrumlovska, trvale žije v Suchohrdlech u Miroslavi, je absolventem Pedagogické fakulty (Mgr.) a Fakulty sportovních studií (PhDr.) v Brně. Na dosavadním postu ve SV ČR byl od roku 2012.


 Jeho záměrem ve směru vně Svazu je být slyšen, dementovat tendence, které ohrožují obor, hodlá bojovat za zachování nulové sazby spotřební daně na víno a víno prezentovat jako kulturní nápoj a součást zdravého životního stylu… 

Při volbě měl jediného protikandidáta, velkobílovického vinaře Lubomíra Maťáka. Oba znojemští konkurenti volební boj vzdali. Mgr. František Koudela (ODS), ředitel Znojemské besedy a předseda VOC Znojmo, se rozhodl setrvat u místních aktivit kombinujících vinařství, kulturu, cestovní ruch a politiku (!?). Jan Grois, znojemský místostarosta (politicky nezařazený), údajně pouhé tři hodiny před volebním soubojem svou kandidaturu odvolal e-mailem, v němž napsal: „Do volby jsem šel s odvážným programem, jehož cílem bylo změnit a zmodernizovat fungování Svazu. Bohužel tornádo na jižní Moravě absolutně změnilo prioritu volby. Cítím, že by v důsledku toho nebyl prostor pro realizaci mého programu. Prioritou bude řešení škod po tornádu a vyjednání co nejvyšší kompenzace pro všechny poškozené, což je náročná agenda, která bude vyžadovat někoho zevnitř Svazu, kdo se nebude muset seznamovat s celou agendou od začátku.“ (Zdroj: iDnes.cz) Vysvětlení Jana Groise lze číst i tak, že si po loňské zdrcující porážce při volbách do Senát uvědomil možnost další volební prohry. Patrně se mu dostalo z kruhů blízkých vedení SV ČR informace o všeobecné podpoře dr. Chlada.

Převzato z e-Rojnost č. 202 Znojemské dění komentuje Jiří Cmunda Roupec 3. 8. 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat