neděle 15. srpna 2021

Obce řeší úklid a údržbu obecních prostranství

Ilustrační foto z Božic

Hitem včerejšního facebookového odpoledne
se stal příspěvek známého znojemského patriota (který má mimochodem i svůj rodinný vztah k Českým Křídlovicím) Otto Boudy. A jelikož jsem byl první, kdo na jeho příspěvek reagoval, dovolím si část diskuze přetisknout.


Předseda Okrašlovacího spolku Znojmo Otto Bouda píše: 

Už jsem se na to nemohl dívat. Ale je zde otázka co s tím? Neefektivní Městská zeleň to nestíhá, pozemek patří městu a mělo by se o něj starat, občanům je to úplně jedno, všichni jen nadávají a nechtějí přiložit ruce k dílu, když platí daně. Co teda s tím, abychom nežili v chlívu, je to naše město a nikdo to za nás neudělá. Poraďte, navrhněte řešení, ukažte jak to dělají jinde.

Moje reakce byla následující: 

Začněte od té neefektivní městské zeleně! Pouze to konstatovat je málo. Potřebují tam lidi? Dejte jim je. Potřebují kvalitnější techniku? Kupte jim ji. Chcete součinnost občanů? Oslovte je!!! Tady se i po 30 letech "předpokládá", že si občané leccos udělají sami v "Akci Z". Myslím, že by radním "pusa neupadla", kdyby občany průběžně požádali o spolupráci a za vykonanou práci jim slušně, bez ironie, poděkovali. Jestli si myslíte, že i toto radnice dělají, tak jste na velkém omylu.... Pak se divíme, že nikdo nic nechce dělat, ani v blízkosti svého bydliště. Jinak ale za váš podotek i připojené foto 👍

! Je třeba i takováto témata otevírat a upozorňovat na ně. Nic není samozřejmé!

Otto Bouda

Ladislav Nevrkla Děkuji za názor, mám pár nápadů od radikálních až po umírněné, ale chci znát i další a otevřít to v Komisi pro životní prostředí.

Bohumila Beranová
Když jsem byla v oblekovické komisi , zametala jsem místní zastávky ( 4 v obou směrech, sekala vlastní sekačkou plochy před úřadovnou a s dětmi plela cestičky. Bylo mi jedno, že se nikdo nepřidal. Když se mi něco nelíbí , tak jednám 🙂  a neprosím se . 

Eva Jurmanová
V Jevišovicích starosta Málek lidi požádá o pomoc a oni přijdou, udělají společně kus práce pro obec a ještě mají dobrý pocit. Někde to jde.

    • Otto Bouda
      Lenka Lyalikoff Mě by zajímalo, jak to funguje přesně v Rakousku a Německu. Jedna věc je co vidím za výsledek, ale nevím jak toho dosáhli. Inspiraci můžeme hledat jen u těch nejlepších 🙂


  • Lenka Lyalikoff
    Hlavně zapomenout na péči v podobě socialistické "Akce Z". Všechno musí být projektově zpracované a právně ošetřené. Samozřejmě nikomu ruka neupadne, kdy sebere z trávy nějaký odpadek, ale svévolné zahradnické zásahy v žádném případě.

    • Ladislav Nevrkla
      Lenka Lyalikoff Bohužel v Česku to hodně funguje přesně naopak. Obec cosi naplánuje, nikoho se pořádně nezeptá, udělá to a pak se diví, že jsou problémy a že se to tak úplně nepovedlo.... Žádná velká promyšlená projektová práce, ale spíš nahodilost, "aby se něco udělalo". Jj.....
      1

  • Žádné komentáře:

    Okomentovat