čtvrtek 26. srpna 2021

Volby: Kdo z vás je zná?

Náhled mapy kandidátů do Poslanecké sněmovny

 Kandidátky do voleb do Poslanecké sněmovny byly uzavřeny, a tak se můžeme podívat, kdo nám kde kandiduje. Nás samozřejmě zajímá mj., kdo z kandidátů žije na Znojemsku a kdo by tedy mohl přenášet informace oběma směry co nejkvalitněji.


Ze čtveřice volebních stran, jež podle dosavadního vývoje, průzkumů veřejného mínění a názorů voličů, publicistů, politilogů a občanů, mají velkou šanci poslat do Parlamentu své úspěšné kandidáty  následující strany a hnutí.

ANO 2011 - 7 kandidátů ze Znojemska, z toho na 7. místě současný poslanec David Štolpa (kdo z vás ho zná?) a na 10. místě bývalý znojemský místostarosta Jan Blaha. Dále pak je na 16. místě architektka Jana Kochová a pánové Gerstner, Šťastník, Gáďor a Pokorný ve druhé půlce kandidátky

PIRÁTI  a STAROSTOVÉ - 4 kandidáti ze Znojemska, z toho na 5. místě božický rodák a současný znojemský zastupitel Pavel Nevrkla, dále znojemský radní Lukáš David na 18. místě, jevišovický starosta Pavel Málek na na 26. místě a nedávná miroslavská starostka Eliška Nohavicová na 30. místě.

SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09 - 4 kandidáti, když budeme počítat branišovického starostu Marka Sovku na 11. místě kandidátky. Na 14. místě je šéf Znojemské Besedy František Koudela, na 18. místě krumlovský místostarosta Zdeněk Juránek a na 31. místě znojemský místostarosta Pavel Jajtner.

Svoboda a přímá demokracie (SPD) - 5 kandidátů, z toho na 3. místě znojemská a krajská zastupitelka Petra Svedíková Vávrová a na 12. místě další znojemská zastupitelka Růžena Šalomonová. Na kandidátce jsou ještě 3 další kandidáti Novák, Plichta a Brulík.


Ze stran, které balancují na na hraně postupové 5% hranice, má Znojemsko následující zastoupení:

PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty 2 kandidáty ze Znojemska ve druhé půlce kandidátky, z toho je na 17. místě Petra Misařová

ČSSD - pouze jeden kandidát, a to na 5. místě ředitel školy Jan Košíček z Mor. Krumlova

KSČM - nabízí 4 kandidáty, z toho starostka Vracovic Miloslava Zichová je na 3. místě kandidátky

Trikolora Svobodní Soukromníci (TSS) - představuje 5 kandidátů ze Znojemska, z toho na 4. místě je lékař a manažér Bert Bartas ze Znojma


Celkem v Jihomoravském kraji kandiduje 22 volebních stran a pro nás může být zajímavé, že kromě božického rodáka Pavla Nevrkly kandiduje jedna současná božická občanka, a to Renata Konečná na 18. místě kandidátky Aliance pro budoucnost (APB), kterou asi vesměs neznáme. I když na 2. místě kandidujícího Jana Šalamouna z Dobšic znám od dětství.

Dále mě zaujalo, že na dvou moravských kandidátkách - Moravského zemského hnutí a potom Moravanů - není ani jeden kandidát ze Znojemska. Tady je asi něco špatně...

No a nakonec jsem si nechal jazykovou zajímavost. Známá PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty má v názvu svého zakladatele a lídra jeho křestní jméno s krátkým -o-, kdežto v kandidátní listině je uvedeno jméno R-ó-bert Šlachta s dlouhým "ó", což by odkazovalo na slovenský původ kandidáta. Ale třeba nám to někde vysvětlí.

                                                               (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat