pátek 13. března 2015

Co se dělá, co se chystá, co nás nemine ... (akt.)

To, že se momentálně rekonstruují 35 let staré toalety před kancelářemi obecního úřadu, určitě všichni víte, neboť do těchto ponurých prostor pravidelně přicházíte něco důležitého vyřizovat. Co ale možná nevíte, je připravovaný program k oslavám 60 let božického fotbalu.
Snad neprozradím nic tajného, když uvedu, že se v rámci oslav potkáme s jednou známou brněnskou kapelou s výborným frontmanem Romanem Horkým, a taky že se připravuje zápas starých gard TJ Sokol Božice versus FC Zbrojovka Brno.
To, že se někdy v létě bude opravovat most v Zámlýní, už nás ani nepřekvapí. Jeho současné zafixování, vlastně zpevnění mostních pilířů, je pouze dočasným bezpečnostním opatřením.
Určitě jste taky zaznamenali čilý stavební ruch v areálu za školou. Bývalé školní a učitelské zahrady mizí před očima a už se tam všude rýsují základy nových rodinných domků. Včera se mě jedna seniorka, která tam byla "na čumendu", ptala, jestli taky zmizí tzv. sociálky za školou (bývalé garáže , sklady a zázemí pro pozemky). Nevím, jaké je konečné rozhodnutí obce, ale myslím si, že tyto dočasné stavby měly být zbourány už včera! (rozumějte: už dávno). Postaveny byly jako zázemí při stavbě nové školy v roce 1961 a měly být po jejím dokončení v roce 1963 odstraněny. Část jich odstraněna byla, část zůstala a sloužila. Dneska už ale nemají žádnou funkci a myslím, že se počítá s jejich odstraněním. I když na stavební místo tato parcela asi moc není. Musíme totiž do budoucna počítat s tím, že bude přestavěná tělocvična na větší a prostornější a je třeba kolem tělocvičny ponechat patřičné potřebné metry ...
Taky jste už zachytili zaručené zprávy, že hospodu Pod kostelem budou kupovat vietnamští obchodníci? Asi na tom něco bude, když už si ji byli nejméně dvakrát prohlédnout. Dvorek a zahrada pro chov slepic a vietnamských pašíků je zde dostatečný, takže proč vlastně ne? Ale o vietnamské hospodě jsem ještě neslyšel, takže asi nám zde přibude nějaký chybějící obchůdek s kvalitním nefalšovaným textilem a příjemně vonící obuví ...
 A už se pomalu připravujeme na letošní pokus o oživení krásné - v Božicích však pozapomenuté - tradice, kterou je velikonoční hrkání. Jako kluk jsem v dětství ve své rodné vísce pravidelně hrkával, což mi dokládá i jedna fotografie z roku 1961. Tak jestli mě tam někdo poznáte, sem s tím :-)!

                  (lan)

2 komentáře:

  1. O tom s hospodou "Pod kostelem" jste mě překvapil, přes týden v Božicích nejsem takže nevim co se kde děje, a s tím že hodpodu mají kupovat vietnamští obchodnici nejsem moc spokojený (pokud je to tedy pravda).

    OdpovědětVymazat
  2. A není to jedno kdo to koupí.

    OdpovědětVymazat