čtvrtek 10. března 2016

Co bych vám na to řekla? (dopl.13.3.)

Možná někdo poznáte známou božickou (vlastně křídlovickou) osobnost. Paní, která celý život zasvětila práci v zemědělství. A paní, kterou jste poznali i podle oblečení.


Před 55 lety - ve dnech 23.-26.3.1961 - byla delegátkou V. sjezdu JZD ve sjezdovém paláci v Praze. Čtyři dny, které pro ni byly nejen jedinečným zážitkem, ale taky odměnou za celoživotní dřinu, pracovitost, odpovědnost ...
Tehdejším Božickým novinám se svěřila s tím, co ji v Praze oslovilo. Byla spokojená, že řadu věcí, o kterých se tehdy mluvilo jako o novinkách, které se budou zavádět do praxe, už v božickém JZD máme. Jednou z nich bylo doporučení, aby byly ve stodolách zabudovávány ventilátory na dosoušení sena. Jen ji mrzelo, že si nepřipravila referát o pěstování vojtěšky na semeno! O tomto tématu se pak na sjezdu vůbec nemluvilo. A přitom u nás bylo tehdy - a je i dneska - velmi důležité. Tenkrát proto, aby se tady "na letišti" líbilo dropovi velkému, a dneska proto, abychom sem dropa velkého přilákali zpět!
Ach jo, když tak pročítám Božické noviny z šedesátých let, mám často pocit, jako bych je psal dneska! Tak nějak se hodně věcí motá v kruhu!!!

P.S. Poznal někdo, o které paní jsem v dnešním okénku psal?

Připojím ještě něco k tomu oblečení. V podlužáckém kroji jsem ji potkával, dokud jí to zdravotní stav dovolil. Prakticky do konce jejího života.

                                                                     (lan)

2 komentáře:

  1. Paní Kašíková,byla z Podluží ze Starého Poddvorova.Proto ten podlužácký kroj.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě jde o paní Kašíkovou. Byli jsme skoro sousedi. My bydleli v ulici ke hřbitovu a ona v ulici pod námi. Často jsme se potkávali a mí rodiče, či sousedi si s ní povídali.Byla to žena plná neskutečné energie. (me)

    OdpovědětVymazat