pondělí 21. března 2016

Fotohádanka: Velikonoce jsou opět tady! A co ty z let 1968 a 1969?

Velikonoční svátky jsou za dveřmi a my se letos po 65 letech těšíme na další volný velikonoční den - Velký pátek. Mezi mládeži však je dlouhodobě oblíbené i "Červené pondělí". Jméno má podle původní typické barvy velikonočních vajíček!


Už dlouho však nejde jenom o "šlahačku" a velikonoční vajíčka, ale taky o obchůzku po známých a sousedech, zvláště pak do domu, kde bydlí nějaká sympatická děvčica. S pomlázkou, žílou, tatarem, korbáčem a já nevím jak se nářečně a krajově říká tomu "pletenci" vrbových proutků vyrážejí skupinky mladých mužů i menších kluků do ulic! U těch starších je nejednou odměnou "šťopička", ochtlík nebo štamprlička! Tak tomu bude nepochybně i letos. Tak tedy "Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný .... . Co si dali pánové na snímcích lze odhadnout. Zdá se, že vajíčka to zrovna nebyla .... !
Nejsa pamětníkem, nepoznám zdaleka všechny, i když jsem překvapený, že jich poznám dost. A dík za zaslané snímky jednomu božickému pamětníkovi. A co na to říkáte vy?

                   (lan)



4 komentáře:

  1. Na druhé foto: stojící Cabák Drahoš,Kašpárek Jiří,Holý Olin,Slavík Luďa, Chvátal Jan, dřepící: Oslzlý Franta, Strnad Pavel, Gric Franta

    OdpovědětVymazat
  2. První foto: Stojící z leva: Taraba Josef, Kremeň Jozef, Bětík Josef, p. Janečková, Beneš Karel, Miklíková Jiřina, Miklík Zdeněk, p. Čapek, Cabák Drahoš, klečící Franta Oslzlý.

    OdpovědětVymazat
  3. Třetí foto: z leva Bětík Josef, Miklík Zdeněk, Miklíková Jiřina, Parák Rudolf, Kremeň Josef

    OdpovědětVymazat
  4. Autorem fotografií je Pan Janeček.

    OdpovědětVymazat