pátek 24. června 2016

Božice žily v pátek hody aneb jak se stavěla mája

Tradiční krojované hody začínají v Božicích vždycky v pátek a to stavěním máje. Letos po mnoha letech se stavěla ručně, pomocí lan a žebříků a byl to skutečně zážitek. Akorát tam chybělo občerstvení, proto se stavění protáhlo až do večerních hodin. Ale dílo se podařilo a snad ho nějaká vichřice nezhatí.


Tím, jak jsme si zvykli, že to postaví stroj, zapomněli jsme všichni, jak se to vlastně má správně dělat. Je to velká odpovědnost a tak se postupovalo skutečně krok za krokem. Nakonec se sehnala lana, už předtím žebříky a nakonec i zkušený stavěč. Tím byl Mara, který má od nás všech palec nahoru a něco k tomu. Tak všem díky a Marovi zvlášť. 
Výzdobu zajistila hodovní chasa, která i pomáhala se stavěním. A vůbec: pochvala všem od Michala Top po starostu. Stavěním máje tak žila dneska celá obec a tak to má být! Jenom sehnat dneska kvalitní lano, to je kumšt. Dřív bylo v každé chalupě.
            (lan)





















3 komentáře:

  1. Nevím jak u vás,ale u nás v Božicích staví hasiči máju pokaždé ručo fučo.Tak jaké...po mnoha letech?P.Bojda

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě v omyl uvedl jeden ze stavěčů ... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď jsem se tedy podíval, jak to bylo vloni a už je mi to jasné, proč o tom nějak nevím. Přečtěte si na https://probozice.blogspot.cz/2015_06_01_archive.html, kde se stala chyba!

      Vymazat