čtvrtek 30. června 2016

Koupání v Božicích. S vyznamenáním do Relaxu!!! (akt.28.6.)

Na Pískovně cca roku 1990
Začíná léto, a to bývá v Božicích skutečně jižanské. "Tady je to jak v Chorvatsku, jenom nemáme to moře," říkáme, když chceme někomu přiblížit, jak dokážou být žáry slunce v Božicích žhavé. Taky "bajky" o tom, jak na starých německých mapách, je území kolem Božic vyznačeno s tepelným sloupcem nad vyprahlou pískovou půdou přiživují legendy i skutečnost. A to nemluvím o tom, "když Božice byly Pustice!"


Proto si tak považujeme každé vototeče, každého pramínku, každé studánky, každého vrtu, každého mokřadu a každého rybníka.
Že jsme jich v dávných i novějších dějinách mnoho vybudovali a pak zase hodně z nich zlikvidovali, že díky regulaci naší základní řeky Jevišovky máme sice bezpečný tok, ale zničili jsme nádherné meandry a jiné přírodní scenérie, zaslepena byla říčka Skalička, která přiváděla vodu do mlýnského náhonu před čtyřiceti lety zbořeného mlýna v dnešním Zámlýní, zmizela studánka na katastru Božic, kde se dosud říká U studánky ( a je to vyznačeno i na mapách) a jak jsem připomněl nedávno, měli bychom výrazněji zviditelnit mariánskou studánku Na kopečku V Českých Křídlovicích.
Zmizela i "koupaliště" na Jevišovce v Božicích i na Kolonii (možná ale že se tam pořád koupají, to nevím). Za první republiky bylo koupaliště i s převlékárnou na Druhém karlovském rybníku (před Hraběcí studánkou), to ale leželo na šanovském katastru. Koupat se chodilo kdysi na Božický rybník, koupat se chodilo na Nový rybník zvaný Novas, předchůdce dnešní Závlahové nádrže. Koupat se chodilo i na tuto Závlahovou nádrž.
Nejlepší a vyhlášené však bylo koupání na jezírku zvaném "Pískovna". To pamatuji i já, když jsme se přistěhovali do Božic. Bylo to tam někdy hlava na hlavě, ale bylo to nádherné a nezapomenutelné ... Bahno a chaluhy nás však postupně z Pískovny vyhnaly a když se po pádu komunistického režimu otevřely brány moří, opustili jsme "božická koupaliště" úplně. Dneska má každý druhý na dvorku či zahradě bazén a nejezdí se už ani tolik k moři, už jsme se ho nabažili! Taky kvalitní aquaparky v nedalekých Pasohlávkách a Laa a.r.Th, koupaliště ve Znojmě a v Mikulově, přehrada u Výrovic, přírodní koupaliště v Banticích a jiné radosti, nám předkládají neskutečný výběr.
Přesto zůstávají zajímavé vzpomínky na místa, kde jsme se fakt rádi koupali, i když to někomu může přijít dneska divné. Máte možnost se vyjádřit v anketě, kterou jsme pro vás na začátek prázdnin připravili. Zatrhnout můžete i víc odpovědí, všechny se budou počítat. Já to mám jednoduché. Pro mě zůstane takovým nezapomenutelným místem "Pískovna". Tak si ji jdu odkliknout. A co vy?

P.S. Aktualita z webu obce Božice:

Děti, které navštěvují ZŠ Božice a budou mít na 

vysvědčení vyznamenání, za odměnu dostanou od

 Obce Božice volnou hodinovou vstupenku do bazénu

 Relax.

                 (lan)

Na Pískovně ...

1 komentář: